In Vesti

Užički centar za prava deteta je 11. marta 2022. održao još jedan sastanak sa predstavnicima i predstavnicama nekoliko različitih sportskih saveza u Srbiji u cilju informisanja i iniciranja dijaloga za unapređenje politika i procedura zaštite dece od nasilja u sektoru sporta.

Marija Petrović, advokatica, master za prava deteta i članica radne grupe za izradu modela protokola za zaštitu dece od nasilja u sportu, prezentovala je ključne elemente Predloga praktične politike za bezbednost i zaštitu dece od nasilja u sportskim aktivnostima. Bilo je dragoceno čuti iskustva i mišljenja profesionalaca koji rade sa decom u domenu sporta po pitanju procedura zaštite dece. Predstavnici sportskih saveza dali su svoje viđenje problema i predloge za prevenciju nasilja. Saglasni su u tome da je neophodno uspostavljanje procedura zaštite, jer je to sve češće uslov učešća klubova u međunarodnim takmičenjima.

Budući da su sportski savezi  važni akteri u pogledu komuniciranja pravila i stožeri njihove dosledne primene, ovi sastanci su bili početni, ali važni koraci u definisanju vrednosti, principa, ciljeva i procedura na kojima treba da se zasniva sistem zaštite dece od nasilja u sportu.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Dijalogom do unapređenih politika zaštite dece od nasilja u sportu“ koji se sprovodi uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search