u Vesti

Užički centar za prava deteta je 11. marta 2022. realizovao onlajn obuku pod nazivom „Jačanje kapaciteta OCD za jačanje evropske perspektive u radu sa decom i mladima“ za četiri partnerske organizacije: Imam ideju iz Kraljeva, Centar za kreativni razvoj iz Knjaževca, Centar za održivi razvoj, edukaciju i komunikaciju (EROK) iz Niša i Dečji centar iz Zaječara.

Ključne teme o kojima se diskutovalo su prava deteta u kontekstu pregovaračkog poglavlja 23 i analiza Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 u delu koji se odnosi naprava deteta; modeli i tema akcija i istraživačkih inicijativa na lokalnom nivou i prateći resursi i alati; mapiranje lokalnih nosilaca odgovornosti za konkretne teme i analiza pristupa.

Jedna od važnih tema kojoj je posvećena pažnja bila je zaštita i bezbednost dece u okviru rada privatnih subjekata koji rade direktno sa decom. Budući da nedavno donet Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja, obavezuje i privatni sektor da  razvije procedure zaštite dece od nasilja, razmatrane su mogućnosti organizovanja sastanaka sa privatnicima kako bi se predočili modeli saradnje i podrške u uspostavljanju istih.

U narednom periodu, Užički centar za prava deteta i organizacije će razvili lokalne planove akcija za istraživačke aktivnosti.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu