In Vesti

Snimak događaja možete pogledati OVDE.

Užički centar za prava deteta, Dečja fondacija Pestaloci, Nexus -Vranje iz Vranja, Imam ideju iz Kraljeva, Društvo za razvoj dece i mladih – otvoreni klub iz Niša  i Centar za kreativni razvoj iz Knjaževca organizovali su događaj povodom završetka devetogodišnjeg projekta „Obrazovanje za prava deteta”.

Učesnike su pozdravili  Slavica Kijevčanin, direktorka kancelarije Dečje fondacije Pestaloci u Srbiji, Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Radovan Cicvarić menadžer Projekta iz Užičkog centra za prava deteta.

Ključne  nalaze evaluacije projekta je prezentovala Jelena Najdanović, saradnica za obrazovanje Dečje fondacije Pestaloci.

Važna projektna faza poslednje tri godine odnosila se na saradnju sa četiri fakulteta koji obrazuju buduće učitelje, vaspitače, nastavnike. Saradnja se ogledala u razvoju i primeni silabusa prava deteta integrisanih u sadržaje postojećih predmeta na fakultetima. O  važnosti obrazovanja za prava deteta studenata i iskustvima iz ovog procesa govorila je saradnica na projektu, Jelena Starčević, profesorka Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu iz Jagodine. 

Centralna aktivnost događaja je bila premijerno prikazivanje filma posvećenog projektu, kojim su ilustrovani ključni segmenti aktivnosti koji se odvijaju u svim partnerskim školama.

O upečatljivim trenucima na projektu govorili su nastavnici iz naših partnerskih škola: Tijana Đokić,  direktorka OŠ „Svetozar Marković” iz Vranja, Nevena Martić,  školska koordinatorka OŠ „Svetozar Marković” iz Kraljeva,  Mirjana Radojević, stručna saradnica, OŠ “Sveti Sava”iz Niša i  Emina Jeremić,  školska koordinatorka iz Prve osnovne škole kralja Petra drugog iz Užica. Svoje utiske su izneli učenici i učenice koji su učestvovali u projektu: Tijana Rabađija iz Niša, Teodora Milovanović iz Zaječara, Luka Ordić iz Vranja i Kristina Marković iz Užica.         

Završni deo događaja je imao svečanu notu. Na njemu su dodeljene zahvalnice partnerskim školama i organizacijama za značajan doprinos i istrajnost na unapređivanju ostvarivanja prava deteta u školi. Svojim višegodišnjim posvećenim učešćem u projektu „Obrazovanje za prava deteta”  partnerske organizacije i škole su unapredili primenu Konvencije o pravima deteta, poštovanje standarda prava deteta u školama.  

Učesnici su pozvani da  posete i u narednom periodu prate sajt projekta „Obrazovanje za prava deteta”, na kome se nalaze brojni materijali i resursi  koji mogu biti  dobra podrška školama i nastavnicima koji žele da svoju praksu snažnije zasnivaju na perspektivi prava deteta. 

Tim „Obrazovanje za prava deteta” se zahvaljuje Dečjoj fondaciji Pestaloci koja je sve ove godine verovala u naš tim i pružila punu podršku realizaciji aktivnosti.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search