u Vesti

Užički centar za prava deteta dao je pisani doprinos za Izveštaj o napretku Srbije za 2018. godinu u delu koji se odnosi na implementaciju Akcionog plana pregovaračkog poglavlja 23, a koji se tiče prava deteta.

Centar je  sredinom 2017. godine započeo praćenje implementacije Akcionog plana za poglavlje 23 (AP 23), u delovima koji se odnose na prava deteta, i do sada izradio tri nezavisna izveštaja zaključno sa krajem drugog kvartala 2018. godine. Predmet izveštaja je izrada nezavisne procene implementacije tačaka 3.6.2.1 – 28 i 3.8.2.13 – 28 Akcionog plana 23 – odnosno tačaka koje se odnose na implementaciju prava deteta u Republici Srbiji.

Zaključci i nalazi naših nezavisnih izveštaja našli su se u Izveštaju o napretku Evropske komisije.

Osnovni zaključci u vezi sa datim predmetom posmatranja su:

– Nije uspostavljen celovit normativni osnov za punu primenu Konvencije o pravima deteta. Ne uočava se ni da postoji sistematski, koordinisan pristup radu na ovom okviru, kao ni na drugim merama i aktivnostima unapređivanja prava deteta. Kao rezultat, postoji ozbiljno kašnjenje u ispunjenju tački AP 23 koja se tiču prava deteta;

– Ne postoji još uvek ustanova Zaštitnika prava deteta, i dalje sečeka na početak izrade novog Nacionalnog akcionog plana za decu.

– Zaključna zapažanja Komiteta za prava deteta iz februara 2017. godine nisu reflektovana na aktivnosti koje su se od tada odvijale. Postoji potreba da nadležna ministarstva preporuke Komiteta sadržane u zaključnim zapažanjima uvrste u Akcioni plan i dalje aktivnosti usmere ka ispunjenju datih preporuka tamo gde je to relevantno i moguće.

– Aktivnosti koje se preduzimaju često imaju formalni i normativni karakter.

– Efekti primene razvijenih instrumenata na stanje prava deteta i dobrobit dece u Srbiji su nepoznati jer se ne mere.

– Uočljivija slabost sistema za preduzimanje neophodnih mera kao i zatvorenost za suštinske promene.

– Nepovezanost aktivnosti, kao i izvora finansiranja, odnosno opredeljenih sredstava sa postavljenim ciljevima, upućuje na zaključak da nisu svi akteri u dovoljnoj meri upoznati sa Akcionim planom i njegovom svrhom. Ovaj zaključak naglašen je i činjenicom da Izveštaj vrlo često izostavlja informacije o važnim dokumentima i aktivnostima, a da u pojedinim tačkama daje detaljan spisak aktivnosti i izobilje, nekada i nedovoljno obrađenih podataka.

Nezavisni izveštaji su nastali u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centra za prava deteta, a koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu