In Vesti

U okviru projekta  „Dečje debate o pravima deteta“ održan je prvi modul  obuke na temu „Prava deteta“, 14-15. decembra 2018. u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u Čačku. Obuka je okupila srednjoškolce, tridesetoro mladih iz Užica, Čačka i Kraljeva, buduće debatere i njihove tim lidere.

Dvodnevna obuka je imala za cilj da mladima približi temu prava deteta, fokusirajući se na članove Konvencije koji se bave diskriminacijom, nasiljem i participacijom. Sadržaj radionica je kreiran tako da mladima pruži nova saznanja u vezi sa pravima deteta generalno, ali i otvori prostor za diskusiju na teme kao što su predrasude, stereotipi, diskriminacija, položaj dece/osoba kojima je potrebna dodatna podrška, rodno zasnovano nasilje i učešće mladih u procesu odlučivanja. Kroz zanimljive oblike rada – simulacije, rad u malim grupama, plenarno, igru uloga, predstavljene su činjenice i uverenja vezana za probleme u društvu. Kroz konkretne primere iz okruženja je osvešćena razlika između mišljenja zasnovanog na činjenicama i zasnovanog na uverenjima. Mladi su osvestili položaj dece iz ranjivih grupa. Sve ove teme i aktivnosti predstavljaju pripremu za debate.

Fenomenalni mladi su svojim predznanjima, stavom i načinom argumentovanja pokazali zavidne kompetencije. To je doprinelo sjajnoj atmosferi punoj energije, smeha i motivacije za rad.

Projekat „Dečje debate o pravima deteta“ realizuje Užički centar za prava deteta uz  finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Obuka je medijski propraćena i prilog možete pogledati OVDE.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search