u Vesti

U četvrtak 12.04.2018. u Tehničko-poljoprivrednoj školi od 12:10 časova, a u Gimnaziji od 17:35 časova, Užički centar za prava deteta i Udruženje građana Aktivacija iz Sjenice organizovali su interaktivnu radionicu „I reči bole, reci NE nasilju i diskriminaciji“.

Pored velikog broja mladih, na radionicama su učestvovali i nastavnici dveju škola. Sadržaj radionica je kreiran u svrhu približavanja procesa pridruživanja Republike Srbije Evropskoj uniji, kao i detaljnijim informacijama o okviru i aktivnostima koje se u tom procesu preduzimaju sa akcentom na nasilje i diskriminaciju. Važan deo radionica je posvećen poglavlju 23, koji se suštinski bavi  vladavinom prava, i problemu nasilja i diskriminacije. Mladima je na vrlo kreativan način predstavljen pojam diskriminacije, zakon o zabrani diskriminacije , ali i fenomen nasilja koje može proizići iz diskriminacije. Oslonivši se na akcioni plan iz poglavlja 23, u grupama je diskutovano koje su to najdiskriminisanije grupe, šta se država obavezala da uradi po ovom pitanju i šta zapravo radi da bi sprečila diskriminaciju. Pored pojma individualne diskriminacije, učesnici su kroz aktivnu diskusiju došli i do pojma  institucionalne i sistemske diskriminacije.  Učesnici radionica su takođe pričali i o različitim vidovima nasilja i kojim vidovima nasilja su najviše izloženi njihovi vršnjaci, kao i o prevenciji nasilja. Mladima je predočena i važnost donošenja Pravilnika o prepoznavanju diskriminacije u obrazovanju, kao i položaj osetljivih grupa dece u svim segmentima društva. U grupama su radili  na primerima diskriminacije i predlozima mera koje se mogu preduzeti za prevenciju diskriminacije i nasilja.

Na kraju, učesnici/ce su upućeni na mogućnost da dodatne informacije potraže na internet sajtovima organizacija civilnog  društva koje prate proces pregovora gde se mogu dodatno informisati. Učesnicima je podeljen i link ka Evropskom dnevniku gde mogu potražiti sve što ih interesuje o EU integracijama.

Aktivnost je realizovana u okviru  projekta  “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centar za prava deteta i partnerska organizacija Udruženje građana Aktivacija iz Sjenice.  Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu