u Vesti

U okviru  projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, Beogradska otvorena škola organizovala je obuku za programske partnere i predstavnica Užičkog centra za prava deteta prisustvovala je obuci na Mokroj Gori, od 16. do 19. aprila.   Tako je nastavljen je rad na podizanju kapaciteta programskih partnera za kontinuirano učešće i praćenje procesa pregovora Srbije sa EU.

Tokom prvog dela obuke, kog je vodio Vladimir Pavlović iz Boš-a, učesnici su imali priliku da se informišu o toku procesa pristupnih pregovora za članstvo Srbije u EU, sa fokusom na analizu konkretnih pregovaračkih poglavlja. Tokom drugog dela obuke, učesnici su bili podeljeni u tematske grupe u okviru kojih su praktično pristupali oblastima vladavine prava, zaštite životne sredine, ljudskih prava, medija kao i omladinskih politika u okviru pregovaračkih poglavlja. Kako Užički centar za prava deteta  prati poglavlje 23, naša predstavnica je prisustvovala delu obuke koju je vodio Milan Antonijević iz Yucom-a. Diskutovalo se  o reformi pravosuđa, nekim segmentima pregovaračkog poglavlja 23, ali  vezu između svojih projekata i uticaja  na reforme koje sprovodi država vezano za ovo poglavlje. Treći aspekt obuke stavio je fokus na ulogu civilnog društva u procesu pregovora i diskusiju o mehanizmima za komunikaciju koji su na raspolaganju organizacijama civilnog društva i medijima u nastojanjima da daju svoj doprinos za kvalitetniji, transparentniji i inkluzivniji tok pregovora. Sa učesnicima su tokom ovog dela obuke bili Srđan Staletović, koji je dao savete i konkretne predloge za komunikaciju sa građanima, kao i Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta koja se bavila narednim datumima bitnim za pregovore, ali i analizom godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u procesu. Na obuci su dogovoreni i operativni detalji za dalju realizaciju projekata.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu