In Vesti

Osnaživanje partnera iz poslovnog sektora za prevenciju nasilja i diskriminacije u radu sa decom

 

Užički centar za prava deteta realizovao je obuku za roditelje  i profesionalce koji rade sa decom na temu „Prevencija diskriminacije i nasilja u radu sa decom – od predrasuda i stereotipa do diskriminacije i nasilja“. Obuka je realizovana   1.  oktobra 2022. godine u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Užicu.

Šta je diskriminacija i zašto nastaje? Koji su oblici nasilja nad decom i kako ih prepoznati? Kako adekvatno reagovati ako postoji sumnja na nasilje i diskriminaciju? Koja je odgovornost roditelja, a koja profesionalaca u zaštiti dece? Kako da ambijent u kome deca uče i provode slobodne aktivnosti budu bezbednije? Ovo su samo neke od tema o kojima se diskutovalo sa učesnicima obuke, a u interaktivnom radu su analizirani primeri iz prakse, analizirani edukativni materijali koji se mogu koristiti u prevenciji nasilja i diskriminacije. Profesionalci i roditelji su osnaživani kako bi sprečili bilo koje oblike nasilja nad decom i da bi znali adekvatno da pomognu ako do takvih situacija dođe. Prvenstveni cilj jeste da se preduprede mogući nemili događaji i da se u stvara bezbedan i siguran ambijent u kome deca sa zadovoljstvom osvajaju znanja i stiču veštine.

Tema je aktuelna i odgovornost na podizanju bezbedonosne kulture u radu sa decom imaju kako profesionalci koji rade sa decom, tako i roditelji zato što je svako dete potencijalno u opasnosti od nasilja i zlostavljanja na šta  ukazuju i brojni primeri koji dopru do medija; pojava nasilja i zlostavljanja dece je globalni fenomen;  osobe koje vrše nasilje nad decom mogu biti iz različitog nivoa bliskosti sa detetom, uključujući i profesionalce koji su angažovani na poslovima pomoći i podrške deci.

Obuke je realizovana u okviru projekta „Prevencija nasilja nad decom u okviru rada privatnog sektora”  koji realizuje Užički centar za prava deteta u saradnji sa partnerima: „Edukativna radionica“, dnevni boravak i centar za učenje „Spajalica znanja“, škola stranih jezika „Edukos“, vrtić/školica „Montesori kuća van kuće“ i „Zlatiborski kreativni centar“. Pomažemo našim partnerima da aktivno rade na stvaranju bezbednog okruženja, čime osnažuju poverenje kod korisnika usluga – dece i roditelja. Tako postaju primer dobre prakse i pomažu širenju svesti o odgovornom načinu poslovanja, posebno u delatnosti u kojoj je bezbednost dece od velike važnosti.

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search