In Vesti

Juče je bio intenzivan dan. Naši prijatelji iz  „Spajalice znanja“ i školice „Montesori kuća van kuće“ bili su domaćini kod kojih smo snimali emisiju posvećenu njihovom radu na stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za decu. Predstavićemo Vam detalje sa snimanja – o čemu smo govorili.

Jedan od ključnih prioriteta organizacija koje na bilo koji način dolaze u kontakt sa decom jeste očuvanje njihove bezbednosti i stvaranje podržavajućeg okruženja u kojem su deca zaštićena od bilo kog oblika nasilja. Ali gde se o tome uči? Šta je sve nasilje? Kako prepoznati i prevenirati bilo kakav oblik nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja dece i ko sve o tome treba da bude informisan, a ko odgovoran – pitanja su na koja odgovara Užički centar za prava deteta projektom „Uspostavljanje procedura zaštite dece od nasilja u privatnom sektoru“.

„Vlasnici privatnih školica jezika, glume, sporta, plesa, dnevni boravci, svi koji aktivnosti realizuju sa decom, od početka ove godine obavezni su da imaju razvijene interne procedure za zaštitu dece od nasilja. Ta obaveza je izrečena u novom Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja Vlade Srbije.  Ova odredba, uneta u Opšti protokol, rezultat je napora Užičkog centra za prava deteta i Mreže organizacija za decu Srbije. Zalagali smo se za to da u ovoj važan dokument unesemo odredbu po kojoj je i privatni sektor uključen u sistemsku zaštitu dece od nasilja.

Dakle, legislativa je urađena, dokument je obavezujući,  ali je sada pred nama izazov sprovođenja protokola u praksu. Zbog toga smo napravili model pružanja podrške privatnom sektoru kroz edukaciju zaposlenih, mentorski rad i pomoć pri uspostavljanju internih procedura prevencije i zaštite dece od eventualnog nasilja. I na naše veliko zadovoljstvo privatnici su se s radošću odazvali prepoznajući značaj zajedničkog rada u ovoj oblasti.“

Jelena Žunić Cicvarić, Užički centar za prava deteta

„Uspostavljanje internih procedura za nas nije još jedan dokument koji država traži, već pokušaj da u našem boravku  „Spajalici znanja“ naučimo kako da sprečimo bilo koji oblik nasilja nad decom. Naš primarni cilj je da predupredimo moguće nemile događaje i da zajedno sa decom i roditeljima stvaramo bezbedan i siguran ambijent u kome deca usvajaju znanja i stiču veštine. U tome nam je od velike pomoći bila edukaciju koju smo dobili od Užičkog centra za prava deteta. Stečena znanja preneli smo i u radionice za decu i edukaciju roditelja.“

Irena, „Spajalica znanja“

Mi radimo sa decom predškolskog uzrasta i bezbednost dece nam je oduvek bio prioritet. Iskoristili smo mogućnost da se dodatno edukujemo i da uspostavimo jasne interne smernice za zaštitu dece od nasilja. Sigurni smo da na taj način unapređujemo okruženje u kome će svako dete biti bezbedno, sigurno i zaštićeno. Time povećavamo svoje profesionalne kompetencije i kvalitet naših usluga, na zadovoljstvo dece, roditelja i svih zaposlenih.

Jelena, „Montesori kuća van kuće“

Danas je vrlo aktuelna i tema digitalnog nasilja, jer češće nego  ranije, deca provede vreme na internetu. Treba ih  uputiti na opasnosti koje se mogu desiti, zaštiti  od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja interneta i podići nivo svesti o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na njih i koliko smeju da se upuštaju  u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica. O ovome je važno edukovati ne samo decu nego i njihove roditelje. Sve su to izazovi koji ranije nisu postojali.  Ozbiljnim pristupom svim vrstama nasilja na decom pokazujemo otvorenost za  razumevanje  problema  u društvu.  Jednostavno ne želimo da žmurimo pred savremenim izazovima već da im idemo u susret. A ovo je pravi način da to učinimo za dobrobit sve dece.

Milena, „Spajalica znanja“

Aktivnost je realizovana u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search