In Vesti

Užički centar za prava deteta je izradio šesti alternativni izveštaj o implementaciji aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 u delu koji se odnosi na prava deteta (zaključno sa julom 2021). Na ovaj način uspostavljen je stalni mehanizam praćenja implementacije AP 23, segmenta u vezi sa pravima deteta. Do sada je izrađeno i publikovano pet alternativnih izveštaja tokom 2017, 2018, 2019. i 2020. godine. Zaključci i nalazi ovih izveštaja dostavljeni su Evropskoj uniji u procesu prikupljanja pisanih doprinosa civilnog društva Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, ali su predstavljeni i javnosti, zainteresovanim grupama i organizacijama civilnog društva.

Izveštaj je rađen na bazi analize dostupnih dokumenata. Ovaj pristup i metodologija izabrani su iz dva razloga. Prvi je želja da se utvrde transparentnost i komunikativnost pregovaračkog procesa sa zainteresovanom javnošću. Drugi razlog je taj što je proces nedovršen, i u ovoj fazi, procenjuje se, efekti preduzetih aktivnosti u praksi još uvek nisu vidljivi. Stoga je izveštaj deskriptivan i prvenstveno ukazuje na kašnjenja i propuste u samoj primeni predviđenih aktivnosti, a tamo gde je moguće, i na uočene nedostatke razvijenih instrumenata, zakonskih tekstova, odnosno njihove dobre strane. Procene dometa i mogućih efekata, tamo gde one postoje, donete su na osnovu višegodišnjeg iskustva autora u radu u ovoj oblasti, ali napominjemo da su date kao pretpostavke potencijalnog razvoja situacije, kao očekivani efekat mere.

Ovaj izveštaj nastao je u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, koji realizuje Užički centar za prava deteta, a čiji rad podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Izveštaj možete pogledati na LINKU.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search