u Vesti

Diskusija na temu Potrebe mladih Kraljevčana i Kraljevčanki, sa posebnim osvrtom na pitanje bezbednosti mladih u gradu, održana je na ZOOM platformi 27. marta 2021. godine, u organizaciji Udruženja ,,Imam ideju“.

Pristupivši temi iz perspektive prava deteta i brojnih zakona i pravilnika koji se odnose na zaštitu dece u Republici Srbiji, mladi su se zapitali kako ova oblast izgleda u praksi. Kroz analizu stanja u našem gradu, pokušali smo da odgovorimo na pitanje koje su potrebe mladih u Kraljevu i na koji način institucije i Grad brinu o mladima.

Poseban naglasak stavili smo na složenu problematiku bezbednosti mladih Kraljeva. Tokom diskusije mapirali smo lokacije koje su rizične i kao takve na različite načine ugrožavaju decu iz različitih grupacija. Osim zajedničkih zaključaka o potrebi za naizgled jednostavnim intervencijama koje bi povećale osećaj sigurnosti kod mladih, zanimljiva je različita rodna perspektiva mladića i devojaka. Mladići se, očekivano, osećaju uglavnom sigurno u svom gradu, dok devojke mnoge lokacije percipiraju i osećaju kao visoko rizična mesta.

Rezultati mapiranja rizičnih lokacija u Kraljevu nastali na osnovu istraživanja mladih iz Udruženja ,,Imam ideju“, kao i drugi produkti sa aktivnosti ovog projekta, deo su zagovaranja za poštovanje prava deteta u Gradu Kraljevo.

Sve aktivnosti su nastale u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu