u Vesti

Saradnici Užičkog centra za prava deteta iz UG Dečiji centar iz Zaječara su sa mladima  realizovali onljajn radionicu na temu „Deca i mladi u izbegličkim kampovima u Srbiji“, 26. marta 2021. Cilj ove diskusije je bio da mladi prepoznaju različite kategorije osoba smeštenih u kampovima (ratne izbeglice, ekonomski migranti), da se upoznaju sa problemima dece koja bez pratnje odraslih stižu u Srbiju i sa njihovim svakodnevnim životom.

Gošća i voditeljka, Ljubica Džakula, volonterka „Grupe 484”, upoznala je mlade volontere/ke sa svakodnevnim životom osoba u izbeglištvu i migrantima u kampu Bogovađa. Radionica je dobila lični pečat i učesnici su mogli da dobiju emotivni uvid, jer je i sama voditeljka  izbegla tokom rata devedesetih iz Hrvatske.

Odgovori srednjoškolaca, najbolje ilustruju njihove utiske:

Dušica: “Prvi put sam čula kako izgleda rad sa migrantima i kako sve to funkcioniše. Nisam imala pojma o tome i sve mi je bilo interesantno. Shvatila sam mnogo toga i mislim da je ljudima potrebno više ovakvih razgovora.”

Lazar: “Prvi put sam čuo da su migranti i deca, te da su ljudi kao i  mi. Do sada sam preko interneta čuo samo najgore stvari. Zaprepastila me je informacija da ih policija tuče i hapsi na njihovom putu.”

Darija: “Prvi put sam čula koliko je puno vremena bilo potrebno da stignu do Srbije, do kampa, iako su deca. Najveći utisak na mene je ostavilo to što su bili spremni i hrabri da se upuste u neizvesnost i dug put. Razmišljala sam o tome da li bih ja bila spremna i imala hrabrosti da uradim isto.”

Đurđa: “Prvi put sam čula da u kampovima ima dece i toliko mladih. Najveći i najteži utisak je na mene ostavila priča da neki od njih putuju sami. Volela bih da i ja budem volonterka i radim sa njima.”

Vasilije: ”Prvi put sam čuo da ima dece i mladih koji dolaze iz udaljenih zemalja, u grupama i da su na putu prepušteni sami sebi. Putuju jako dugo. Najveći utisak  na mene je ostavila informacija da postoje i oni  koji bi ostali ovde, kojima je dovoljno da ovde rade i žive. Često ih prikazuju kao nasilnike i silovatelje. Treba upoznati ljude, da bismo videli njihove namere i kakvi su stvarno. Ne možemo unapred znati šta je ko prošao u životu.”

Aktivnost je deo projekta Užičkog centra za prava deteta koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu