In Vesti

Održan je drugi sastanak predstavnika Ministarstva sporta i Užičkog centra za prava deteta u vezi sa izradom nacrta Posebnog protokola za zaštitu dece od nasilja u sportu i sportskim aktivnostima i Priručnika za primenu Posebnog protokola, 28. marta 2023. godine u Palati Srbije u Beogradu.

Poseban protokol za zaštitu dece od nasilja u sportu i sportskim aktivnostima, na čijoj izradi sarađuju eksperti Užičkog centra za prava deteta i predstavnici Ministarstva sporta treba da doprinese:

– obezbeđivanju bezbednih uslova za bavljenje rekreativnim i sportskim aktivnostima;

– razvijanje lične odgovornosti za promociju i primenu vrednosti koje zastupa Konvencija o pravima deteta.

– podizanju kompetencija sportskih stručnjaka za zaštitu dece od nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima;

– obezbeđivanju jednakih mogućnosti za uključivanje sve dece u rekreativne, odnosno sportske aktivnosti;

– usklađivanju programa sportskih i klupskih programa koje se bave rekreativnim i sportskim aktivnostima sa redovnim školskim programima;

– kreiranju rekreativnih i sportskih programa za decu u skladu sa njihovim karakteristikama, čiji prioritet je zdravlje, bezbednost i dobrobit dece;

– ugrađivanju principa fer pleja u sve rekreativne i sportske aktivnosti.

Ministarstvo sporta ima obavezu da donese Poseban protokol za zaštitu dece od nasilja u sektoru sporta, što proizilazi iz Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja usvojenog od strane Vlade Republike Srbije 2022. godine.

Aktivnosti se realizuju kroz  projekat „Podrška sektoru sporta u prevenciji i zaštiti dece od nasilja“ koji realizuje Užički centar za prava deteta. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola, a u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republičkim sekretarijatom za javne politike Vlade Republike Srbije, Univerzitetom u Beogradu i Međunarodnim centrom Olof Palme.

 

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search