In Vesti

Održan je sastanak predstavnika Ministarstva sporta i Užičkog centra za prava deteta, 26. januara 2023. godine u Palati Srbije u Beogradu, u vezi sa ostvarivanjem saradnje na izradi Posebnog protokola za zaštitu dece od nasilja u sektoru sporta usvojenog od strane Vlade Republike Srbije i izradi Priručnika za primenu Posebnog protokola.

Ministarstvo sporta ima obavezu da donese Poseban protokol za zaštitu dece od nasilja u sektoru sporta, što proizilazi iz Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja. Osnovna svrha Posebnog protokola treba da bude  zaštita dece od svih oblika nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima,  jačanje vaspitne uloge sporta u razvoju pozitivnih društvenih vrednosti kod dece; promocija vaspitnih potencijala rekreativnih i sportskih aktivnosti na svim nivoima.

Na sastanku su prisustvovali, pored direktorke programa Užičkog centra za prava deteta, ekspertkinja za zaštitu dece od nasilja, direktora Mreže organizacija za decu Srbije i relevantni predstavnici iz Ministarstva sporta: pomoćnik ministra za sport, načelnik Odeljenja za razvoj i unapređenje sistema sporta, načelnica Odseka za normativne, pravne poslove u sportu, kao i drugi predstavnici sektora sporta.

Konstatovana je važnost ovih dokumenata u prevenciji i zaštiti dece od nasilja, spremnost Ministarstva da se u saradnji sa ekspertskim timom Užičkog centra za prava deteta uključi u izradu sadržaja ovih dokumenata. Dogovoren je okvir saradnje, konkretni načini komunikacije u procesu rada na dokumentima.

 

Poseban protokol za zaštitu dece od nasilja u sektoru sporta, na čijoj izradi će sarađivati eksperti Užičkog centra za prava deteta i predstavnici Ministarstva sporta treba da doprinese:

– obezbeđivanju bezbednih uslova za bavljenje rekreativnim i sportskim aktivnostima;

– razvijanje lične odgovornosti za promociju i primenu vrednosti koje zastupa Konvencija o pravima deteta.

– podizanju kompetencija sportskih stručnjaka za zaštitu dece od nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima;

– obezbeđivanju jednakih mogućnosti za uključivanje sve dece u rekreativne, odnosno sportske aktivnosti;

– usklađivanju programa sportskih i klupskih programa koje se bave rekreativnim i sportskim aktivnostima sa redovnim školskim programima;

– kreiranju rekreativnih i sportskih programa za decu u skladu sa njihovim karakteristikama, čiji prioritet je zdravlje, bezbednost i dobrobit dece;

– ugrađivanju principa fer pleja u sve rekreativne i sportske aktivnosti.

Projekat „Podrška sektoru sporta u prevenciji i zaštiti dece od nasilja“ se sprovodi uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search