In Vesti

Užički centar za prava deteta (UCPD) inicirao je dijalog sa Ministarstvom sporta za ostvarivanje saradnje u procesu izrade Posebnog protokola za zaštitu dece od nasilja u sportskim i rekreativnim aktivnostima (obaveznost iz Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja) i izradi Priručnika za primenu Posebnog protokola. Donošenje i primena ovih dokumenata treba da doprinese  zaštiti dece od svih oblika nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima, jačanju vaspitne uloge sporta u razvoju pozitivnih društvenih vrednosti kod dece; promociji vaspitnih potencijala rekreativnih i sportskih aktivnosti na svim nivoima.

Kako bi se uzela u obzir perspektiva različitih aktera u ovoj oblasti, 29. marta 2023. godine održan je onlajn sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva i roditeljima dece koja su uključena u sportske i rekreativne aktivnosti. Iskustva i mišljenje profesionalaca i roditelja  u vezi sa bezbednošću dece u sektoru sporta dragoceno je za nastavak i unapređenje rada na sadržaju ovih dokumenata. Prezentaciju sadržaja nacrta dokumenata realizovale su Marija Petrović i Biljana Lajović, ekspertkinje u oblasti zaštite dece od nasilja.

Zašto je ova tema važna? Veliki broj dece uključen je u sportske i rekreativne aktivnosti koje su od velikog značaja za njihov fizički, psihički i emotivni razvoj. Iako sektor sporta ima nemerljiv značaj kada je u pitanju prevencija nasilja, istraživanja pokazuju da u ovom sektoru postoje rizici za decu od nasilja. Tendencija je da se pristup deci u sportu menja i da se pravila bezbednosti i zaštite dece od nasilja i drugih štetnih postupaka uvode i unapređuju.

Aktivnosti se realizuju kroz  projekat „Podrška sektoru sporta u prevenciji i zaštiti dece od nasilja“ koji realizuje Užički centar za prava deteta. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola, a u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republičkim sekretarijatom za javne politike Vlade Republike Srbije, Univerzitetom u Beogradu i Međunarodnim centrom Olof Palme.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search