u Vesti

U holu Gradskog kulturnog centra, od 27.11.2017. otvorena je izložba fotografija na temu “Šta je za mene nasilje?” koju su pripremili mladi iz omladinskog kluba Užičkog centra za prava deteta. Na kreativan način, kroz realnu fotografiju i fotografiju sa intervencijom, mladi su predstavili različite oblike nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece, poput digitalnog nasilja, fizičkog, emocionalnog, verbalnog. Mladi su imali potrebu da fotografijom prikažu i druge, manje poznate oblike nasilja i zanemarivanja dece, poput seksualne i radne eksploatacije, rodno zasnovanog nasilja, zloupotrebe dečijeg rada. Opredelili su se da kroz umetnički izraz, fotografiju, obrade temu nasilja nad decom i na taj način pošalju poruku važnosti uključivanja dece i mladih u prevenciji nasilja. Narednih meseci, izložba će biti postavljana u užičkim osnovnim i srednjim školama kako bi što veći broj dece imao priliku da je vidi.
Izložba je samo jedna od aktivnosti šire kampanje Užičkog centra za prava deteta koja treba da dovede do usvajanja Lokalnog međusektorksog protokola za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. U saradnji sa svim relevantnim institucijama u našem gradu, protokolom ćemo jasno definisati sve oblike nasilja, predvideti efikasnu koordinaciju, učešće svih relevantnih institucija i organizacija, uspostavljanje procedure za efikasan odgovor na nasilje, doprineti povećanju broja otkrivenih slučajeva nasilja, kao i povećanju broja procesuiranih nasilnika. Primena Protokola treba da doprinese i promociji nulte tolerancije prema nasilju nad decom i podršci potpunoj realizaciji prava svakog deteta na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja.

Kampanja je integralni deo IPA II projekta Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, koji se sprovodi u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i UNICEF-a uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu