u Vesti

Srednjoškolci iz omladinskog kluba Užičkog centra za prava deteta su u 27.novembra 2017. u Gradskom kulturnom centru, organizovali multimedijalni javni događaj na temu nasilja nad decom. Mladi su sami osmislili i izveli forum teatar predstavu kojom se ukazuje na problem nasilja, sistem prevencije i sistem reagovanja u slučaju nasilja. Predstava je interaktivna i publika je imala priliku da učestvuje i svojim idejama doprinese rešavanju zadatog problema vršnjačkog nasilja. Tehnika forum teatar predstave pokazala se kao odlična u prikazu problema koji se tiču društvene pravde i nasilja. Najvažnije je što se mladima osvešćuje važnost reagovanja, nužnost izlaska iz uloge pasivnog posmatrača/svedoka nasilja, lična odgovornost i mogućnost reagovanja u prevenciji i sprečavanju nasilja.
Pored predstave, posetioci su učestvovali u edukativnom on line kvizu koji se takođe bavi temom nasilja nad decom. Kviz će narednim nedeljama biti ponovljen sa velikim brojem srednjoškolaca u školama. Učesnicima događaja su podeljene i kartice na kojima su mladi pripremili interesantne statističke podatke istraživanja, mere zaštite od nasilja i odgovostnos mladih, mere prevencije kao i preporuke vezane za zaustavljanje/ublažavanje/reagovanje u slučajevima vršnjačkog nasilja.

Ističemo važnost toga da deca i mladi moraju učestvovati u osmišljavanju i realizaci preventivnih aktivnosti kada je reč o nasilju.
Ova aktivnost je deo projekta “Prepoznaj, prijavi, zaustavi – reci STOP digitalnom nasilju” koji realuzuje Užički centar za prava deteta uz podršku Grada Užica.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu