u Obuke, Vesti

Pestaloci dečja fondacija i Užički centar za prava deteta  su 29-30.novembra 2017.godine u Novom Sadu realizovali dvodnevnu obuku opštinskih, pokrainskih i republičkih prosvetnih inspektora iz Vojvodine na temu Prava deteta u obrazovanju- indikatori ostvarenosti.

Učesnici su imali prilike da se upoznaju sa članovima Konvencije o pravima deteta, sa fokusom na one koji se direktno ostvaruju u sistemu obrazovanja; naprave paralelu između Konvencije i Zakona, dokumenata koje koriste u inspekcijskom nadzoru. Naročito im je bilo važno upoznavanje sa dokumentom Indeks-indikatori ostvarenosti prava deteta u obrazovanju, koje procenjuju izuzetno korisnim alatkom za rad: u vanrednom, redovnom nadzoru, u pripremi za nadzor, u prikupljanju informacija, konstataciji zakonitosti/nezakonitosti rada, u nalaganju mera, upozoravanju i sl.

U nadležnosti prosvetne inspekcije je kontrola ostvarivanja zaštite prava deteta i učenika; ostvarivanja prava i obaveza učenika i njihovih roditelja, odnosno staratelja; obezbeđivanja zaštite deteta i učenika i zaposlenih od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, te im je upoznavanje sa indeksom i produbljivanje znanja u vezi sa temom prava deteta dodatno koristilo.

Obuka je realizovana u sklopu projekta Obrazovanje za prava deteta, koji realizuje Užički centar za prava deteta sa partnerima. Projekat je podržava Pestaloci dečja fondacija.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu