u Vesti

Užički centar za prava deteta je 23. februara 2021. realizovao drugu onlajn radinicu pod nazivom „Jačanje kapaciteta OCD za integraciju EU perspektive sa decom i mladima“ za četiri partnerske organizacije: Imam ideju iz Kraljeva, Forca iz Požege, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša i Dečji centar iz Zaječara.

Namera je bila da se osnaže organizacije civilnog društva koje rade sa/za decu i mlade iz Srbije za aktivno učešće u procesu praćenja pregovaračkog procesa sa posebnim naglaskom na praćenje Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, i to u delu koji se odnosi na prava deteta. Takođe, namera je bila da deca i mladi participiraju u delegiranju tema iz ovog korpusa na lokalni nivo, da skrenu pažnju na uočene probleme, ali i markiraju nosioce odgovornosti koji mogu doprineti da se uočeni problemi ublaže ili reše.

Imajući to u vidu, u prethodne dve nedelje partnerske organizacije su realizovale niz onlajn i uživo konsultacijala sa decom i mladima iz svojih organizacija i gradova, mapirali su teme kojima bi se bavili. Na današnjoj radionicu su prezentovani uvidi do kojih se došlo. Mladi iskazuju nameru da se bave sa nekoliko ključnih tema: inkluzivno obrazovanje i socijalna inkluzija dece i mladih na lokalnom nivou; uskraćenje sloboda u doba epidemije; pravo na kvalitetno obrazovanje dece iz ranjivih grupa (deca migranti, deca sa teškoćama u razvoju) u uslovima pandemije; usluge socijalne zaštite kao podrška deci iz ranjivih grupa u doba pandemje; problemi dece/mladih i nastavnika u obrazovnom procesu u doba epidemije; mentalno zdravlje dece i mladih u doba epidemije; rodno zasnovano nasilje u doba pandemije; bezbednost dece i mladih u lokalnim zajednicama.

Razmena je bila dragocena, te se došlo na ideju organizovanja zajedničke onlajn panel diskusije u kojima bi učestvovali mladi iz Niša, Zaječara, Kraljeva, Požege i Užica da bi se uočila perspektiva problema mladih iz svakog grada.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu