u Vesti

Užički centar za prava deteta je 9. februar 2021. realizovao prvu onlajn obuku pod nazivom „Jačanje kapaciteta OCD za integraciju EU perspektive sa decom i mladima“ za četiri partnerske organizacije: Imam ideju iz Kraljeva, Forca iz Požege, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša i Dečji centar iz Zaječara.

Namera je bila da se osnaže organizacije civilnog društva koje rade sa/za decu i mlade iz Srbije za aktivno učešće u procesu praćenja pregovaračkog procesa, sa posebnim naglaskom na praćenje Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, i to u delu koji se odnosi na prava deteta.

Teme radionica su ostvarenost prava deteta u kontekstu Akcionog plana 23, sa posebnim osvrtom na prava deteta u periodu pandemije Kovid 19. Značajno je bilo čuti  iskustva i razmišljanja o ovim temama iz perspektive organizacija koje imaju zavidno iskustvo. Namera je da se opšta tema evropskih intergracija demistifikuje u radu sa mladima u konkretnim lokalnim zajednicama i da se ukaže na mogućnost delovanja mladih u korist ostvarivanja prava.  Dogovoreno se da se mladi konsultuju u vezi sa konkrenim temama i problemima sa kojima se suočavaju na lokalnom nivou, a polazni okvir jesu teme za koje su već iskazali interesovanje: pravo na dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve; koncept inkluzivne škole i lokalne zajednice kao sredstvo ostvarivanja prava dece iz ranjivih grupa; diskriminacija i nasilje kao prepreka ostvarivanju dobrobiti; rodna ravnopravnost kao način  stvaranja jednakih šansi za sve; dobro psihičko zdravlje mladih u uslovima pandemije.

Bez obzira koja tema bude u polju interesovanja mladih, radiće se na identifikovanju nosilaca odgovornosti u ostvarivanju prava, kao uslova u stvaranju demokratskog društva u kom deca i mladi imaju šta da kažu i urade.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu