u Vesti

U Požegi se nastavljaju javni događaji u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji“ koji  realizuje Užički centar za prava deteta  u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Održane su diskusione grupe sa dve grupe srednjoškolaca  i aktivistima organizacija 19. i 20. juna u prostorijama Foruma civilne akcije Forca. Mladi su izneli probleme dece i mladih u svojoj lokalnoj zajednici, a potom su u istraživačkom zadatku pronašli kako se ti problemi tretiraju u akcionom planu za poglavlje 23, odnosno, koje mere država predlaže za rešavanje/ublažavanje ovih problema. Nastavak rada bio je na promeni perspektive posmatranja procesa pregovora, odnosno, zašto  su za decu i mlade važne promene koje Srbija donesi u  procesu pregovora. Diskutovalo se i o tome, na koje sve načine   glas mladih može da se čuje, uloga  organizacija civilnog drustva u tome, kako  doći do  ljudi koji učestvuju u pregovorima. Tako je mladima naznačeno da je i njihovo misljenje i stav bitan i da treba da se čuje.

Priprema i motivacija za diskusije je ostvarena prikazom pano prezentacija o EU integracijama koju su mladi uradili, upoznavanjem sa nedavno kreiranim lifletom, ali i prikazom kratkog animiranog filma “O nama se radi” koji predtavlja proces pregovora.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu