In Vesti

U Požegi se nastavljaju javni događaji u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji“ koji  realizuje Užički centar za prava deteta  u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Održane su diskusione grupe sa dve grupe srednjoškolaca  i aktivistima organizacija 19. i 20. juna u prostorijama Foruma civilne akcije Forca. Mladi su izneli probleme dece i mladih u svojoj lokalnoj zajednici, a potom su u istraživačkom zadatku pronašli kako se ti problemi tretiraju u akcionom planu za poglavlje 23, odnosno, koje mere država predlaže za rešavanje/ublažavanje ovih problema. Nastavak rada bio je na promeni perspektive posmatranja procesa pregovora, odnosno, zašto  su za decu i mlade važne promene koje Srbija donesi u  procesu pregovora. Diskutovalo se i o tome, na koje sve načine   glas mladih može da se čuje, uloga  organizacija civilnog drustva u tome, kako  doći do  ljudi koji učestvuju u pregovorima. Tako je mladima naznačeno da je i njihovo misljenje i stav bitan i da treba da se čuje.

Priprema i motivacija za diskusije je ostvarena prikazom pano prezentacija o EU integracijama koju su mladi uradili, upoznavanjem sa nedavno kreiranim lifletom, ali i prikazom kratkog animiranog filma “O nama se radi” koji predtavlja proces pregovora.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search