In Vesti

U Vrdniku je od 29. juna do 1. jula 2022. godine, započet proces izrade Akcionog plana za Strategiju deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2022-2026. godine, uz podršku projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa MRZBSP, a uz logističku podršku Užičkog centra za prava deteta – UCPD.

Za izradu Akcionog plana formirana je Radna grupa u čijem sastavu se nalaze predstavnici državnih organa, ustanova u sistemu socijalne zaštite i organizacija civilnog društva.

Šta je deinstitucionalizacija u socijalnoj zaštiti/politici?

 To je proces koji treba da omogući pre svega osobama sa invaliditetom da svakodnevne potrebe zadovoljavaju u vlastitim lokalnim zajednicama, uz svu neophodnu pomoć i podršku. Proces je usmeren ka prevenciji smeštaja u institucije i povratku korisnika iz ustanova za smeštaj u prirodno okruženje, što se ostvaruje kroz razvoj usluga u zajednici, održivo finansiranje, poštovanje prava korisnika na vlastiti izbor i učešće u procesima donošenja odluka.

Kada se kaže deinstitucionalizacija misli se na prelazak sa sistema brige i zbrinjavanja korisnika u ustanovama za smeštaj na sistem u kome se o osobi brine u porodičnom okruženju, uz korišćenje usluga i službi podrške u zajednici.

Zašto deinstitucionalizacija?

To je proces koji treba da doprinese  smanjenju socijalne isključenosti osoba sa invaliditetom i ima zadatak da pripremi zajednicu da ravnopravno prihvati svoje članove porodice, komšije, prijatelje i sugrađane.

Kao što nauka govori, porodica predstavlja najpodsticajnije okruženje za svakog od nas. Osim porodičnog doma i okruženja, za svaku osobu je važno da se oseća prihvaćeno i od strane zajednice. Razvijanjem novih socijalnih usluga i angažovanjem u okvirima svojih mogućnosti svako od nas može da doprinese poboljšanju lokalne zajednice. I upravo u ovom procesu,  procesu deinstitucionalizacije, veoma je važno da svi mi budemo deo njega i pružimo podršku osobama koje prolaze kroz nove životne faze

Koje usluge u zajednici predstavljaju podršku osobama sa invaliditetom?

 Da bi prelazak sa zbrinjavanja u ustanovama za smeštaj na brigu u zajednici bio uspešan, potrebni su različiti vidovi podrške: podrška porodici, usluge u zajednici za decu i odrasle kojima je potrebna posebna nega ili razvoj različitih oblika smeštaja.

– Dnevne usluge u zajednici (pomoć u kući, dnevni boravak za odrasle osobe sa invaliditetom, dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i invaliditetom…);

– Usluge podrške za samostalan život (lični pratilac, personalna asistencija, stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom…;

– Savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge (usluga savetovališta, porodični saradnik, predah smeštaj…

– Usluga smeštaja u prihvatilište.

Prelazak na sistem brige o korisnicima u zajednici ne znači da će sve ustanove za smeštaj biti zatvorene. Većina će, naime, biti reformisana tako da mogu da pruže smeštaj onim korisnicima koji, zbog obima i stepena tegoba, ne mogu da žive bez institucionalne podrške.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search