In Vesti

U cilju važnosti uključivanja poslovnog sektora u sistemsku zaštitu dece, Užički centar za prava deteta (UCPD) organizovao je 06. jula 2022. instruktažu sa predstavnicima privatnog sektora koji svoje aktivnosti realizuju sa decom u gradu Užicu.

UCPD je ponudio svoju ekspertizu i pokazao spremnost za saradnju sa predstavnicima privatnih vrtića, igraonica, školica glume, jezika u cilju pripreme i usvajanja internih protokola za zaštitu dece od nasilja. Došli smo do zajedničkog razumevanja da sve organizacije/privatni subjekti i profesionalci koji rade sa decom moraju da osiguraju da su njihove aktivnosti bezbedne za decu, i da su za tu svrhu potrebne smernice za zaštitu dece.

Ovo je naročito važno budući da je Vlada Republike Srbije početkom godine usvojila Opšti protokol o zaštite dece od nasilja, u kome su utvrđene obaveze da privatne školice jezika, glume, plesa, sporta moraju da imaju interni protokol za zaštitu dece koji reguliše ponašanje njihovih zaposlenih. Sa druge strane, privatne školice nisu informisane o ovoj obavezi i potrebna im je podrška u uspostavljanju procedura.

Teme o kojima se govorilo odnosile su se na nekoliko ključnih aspekata: razumevanje pojma nasilje; uloga i odgovornost u prevenciji nasilja; načini postupanja kada do nasilja dođe; analiza alata kojima se procenjuje bezbedonosni rizik po dete; analiza alata za poštovanje privatnosti deteta; kodeks ponašanja zaposlenih i sl.

Učesnici sastanka pokazali su visoki stepen razumevanja same teme, ali i otvorenost i spremnost na saradnju. Jedan od aspekata ove obuke odnosio se na načine dugoročne saradnje organizacija civilnog društva i privatnog sektora, a na dobrobit dece i šire društvene zajednice.

Aktivnost je realizovana u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search