In Vesti

Užički centar za prava deteta (UCPD) započeo je edukaciju poslovne  javnosti o potrebi uključivanja privatnih subjekata koji rade sa decom u sistemsku zaštitu dece od nasilja. Privatne školice plesa, jezika, sporta, glume i slične, moraju imati interne protokole o zaštiti dece od nasilja obaveza je odgovornih lica u školicama od početka godine kada je Vlada Srbije usvojila novi Opšti protokol o zaštiti dece od nasilja.

UCPD  radi na informisanju poslovne javnosti u Užicu o važnosti njihovog uključivanja u propisani sistem zaštite dece. U tom cilju, UCPD je zainteresovanim vlasnicima privatnih školica i odgovornim licima ponudio pomoć u pripremi internih protokola za zaštitu dece i, uopšte, u razumevanju kako se i zašto može dogoditi nasilje nad decom u okviru programa koje njihove školice organizuju.

Kroz prvu jednodnevnu instruktažu, predstavnici četiri školice su saznale zašto je važno uspostavljanje procedura zaštite dece od NZZ; koji zakonski okvir definiše njihove odgovornosti; koji su alati primenjivi za uspostavljanje internih procedura zaštite dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

U narednom periodu, Užički centar za prava deteta nastavlja obuku zaposlenih u privatnim školicama o uspostavljanju procedura zaštite dece od nasilja i mentorskom vođenju da procedure zažive u praksi. Uspostavljanjem procedura za zaštitu dece od nasilja, privatni sektor treba da osnaži poverenje kod korisnika usluga, a istovremeno da postane primer dobre prakse i pomogne širenju svesti o odgovornom načinu poslovanja, posebno u delatnosti u kojoj je bezbednost dece od velike važnosti.

Aktivnost je realizovana u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search