u Vesti

Užički centar za prava deteta (UCPD) započeo je edukaciju poslovne  javnosti o potrebi uključivanja privatnih subjekata koji rade sa decom u sistemsku zaštitu dece od nasilja. Privatne školice plesa, jezika, sporta, glume i slične, moraju imati interne protokole o zaštiti dece od nasilja obaveza je odgovornih lica u školicama od početka godine kada je Vlada Srbije usvojila novi Opšti protokol o zaštiti dece od nasilja.

UCPD  radi na informisanju poslovne javnosti u Užicu o važnosti njihovog uključivanja u propisani sistem zaštite dece. U tom cilju, UCPD je zainteresovanim vlasnicima privatnih školica i odgovornim licima ponudio pomoć u pripremi internih protokola za zaštitu dece i, uopšte, u razumevanju kako se i zašto može dogoditi nasilje nad decom u okviru programa koje njihove školice organizuju.

Kroz prvu jednodnevnu instruktažu, predstavnici četiri školice su saznale zašto je važno uspostavljanje procedura zaštite dece od NZZ; koji zakonski okvir definiše njihove odgovornosti; koji su alati primenjivi za uspostavljanje internih procedura zaštite dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

U narednom periodu, Užički centar za prava deteta nastavlja obuku zaposlenih u privatnim školicama o uspostavljanju procedura zaštite dece od nasilja i mentorskom vođenju da procedure zažive u praksi. Uspostavljanjem procedura za zaštitu dece od nasilja, privatni sektor treba da osnaži poverenje kod korisnika usluga, a istovremeno da postane primer dobre prakse i pomogne širenju svesti o odgovornom načinu poslovanja, posebno u delatnosti u kojoj je bezbednost dece od velike važnosti.

Aktivnost je realizovana u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu