In Vesti

Užički centar za prava deteta u 2018. godini nastavlja realizaciju projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta  podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Cilj projekta je doprinos povećanju podrške građana procesu pridruživanja Srbije EU i transparentnosti tog procesa, odnosno, doprinos povećanju nivoa učešća dece, mladih i organizacija civilnog društava koje se bave decom u praćenju napretka ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU u svim opštinama Zlatiborskog okruga.  Ciljna  grupa projekta su donosioci odluka i stručna javnost, оrganizacije civilnog društva koje se bave decom i mladima, lokalne zajednice i javnost iz 10 opština okruga.

Aktivnosti planirane projektom su raznovrsne: javne debate o ostvarivanju prava deteta u kontekstu procesa pridruživanja; izrada Alternativnih periodičnih  izveštaja o napretku Srbije u ostvarivanju prava deteta u okviru AP za poglavlje 23, u delu koji se odnosi na prava deteta; izrada predloga praktične javne politike u oblasti prava deteta.

Očekujemo uspostavljanje saradničke mreža organizacija civilnog društva za aktivno učešće u procesu praćenja napretka u okviru poglavlja 23, u delu vezanom za prava deteta, kao i stalan, održiv, efikasan kontrolni sistem praćenja napretka implementacije AP za ovo poglavlje. Organizacije civilnog društva i deca iz opština Zlatiborskog okruga će biti informisani o značaju praćenja procesa pridruživanja, mehanizmima uključivanja u proces praćenja i načinima uticanja na kreiranje javnih politika povezanih sa pravima deteta.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search