u Obuke, Vesti

U Užicu je 27.januara 2018.godine u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, realizovana prva jednodnevna obuka na temu „Prava deteta u pregovaračkom poglavlju 23 – od politike do prakse“. Na obuci je učestvovalo 27 učesnika iz organizacija civilnog društva i KZM iz svih 10 opština Zlatiborskog okruga.
Obuka je doprinela podizanju kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno učešće u procesu praćenja pregovaračkog procesa, sa posebnim naglaskom na praćenje AP 23, odnosno ostvarivanja prava deteta u okviru tog pregovaračkog poglavlja.

Na obuci su obrađivane sledeće teme:
• Pregovarački proces kao šansa za uticaj na kreiranje javnih politika
• Prava deteta u kontekstu procesa pregovaranja o pristupanju Srbije EU (ranjive grupe, nacionalne manjine, deca sa smetnjama u razvoju, diskriminacija, nasilje)
• Diskiminacija dece po ličnim svojstvima (kontekst poglavlja 23) – prepoznavanje odgovornosti i uloga različitih sistema
• Nasilje nad decom (kontekst poglavlja 23) – prepoznavanje odgovornosti i uloga različitih sistema
• Uloga OCD u monitoringu ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU
• Predlog praktične politike – lokalni nivo
• Prezentacija CD-a: prijaz edukativnih materijala za rad.

Partnerska udruženja uključena u Projekat: UG „Ženska inicijativa“ i UG „Primus“ iz Proboja, UG „Centar za zaštitu ljudskih prava i tolerancije Polimlje“ iz Prijepolja, KZM i UG „Smart“ iz Nove Varoši, UG „Aktivacija“ iz Sjenice, „UCPD“ iz Užica, UG „Zlatibosrki krug“ iz Čajetine, UG „Udruženje dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja“ i KZM iz Bajine Bašte, UG „FORCA“ iz Požege, UG „Impuls“ iz Arilja, UG „KoAktiva“ iz Kosjerića.
Obuka se realizuje u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu