In Obuke, Vesti

U Užicu je 27.januara 2018.godine u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, realizovana prva jednodnevna obuka na temu „Prava deteta u pregovaračkom poglavlju 23 – od politike do prakse“. Na obuci je učestvovalo 27 učesnika iz organizacija civilnog društva i KZM iz svih 10 opština Zlatiborskog okruga.
Obuka je doprinela podizanju kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno učešće u procesu praćenja pregovaračkog procesa, sa posebnim naglaskom na praćenje AP 23, odnosno ostvarivanja prava deteta u okviru tog pregovaračkog poglavlja.

Na obuci su obrađivane sledeće teme:
• Pregovarački proces kao šansa za uticaj na kreiranje javnih politika
• Prava deteta u kontekstu procesa pregovaranja o pristupanju Srbije EU (ranjive grupe, nacionalne manjine, deca sa smetnjama u razvoju, diskriminacija, nasilje)
• Diskiminacija dece po ličnim svojstvima (kontekst poglavlja 23) – prepoznavanje odgovornosti i uloga različitih sistema
• Nasilje nad decom (kontekst poglavlja 23) – prepoznavanje odgovornosti i uloga različitih sistema
• Uloga OCD u monitoringu ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU
• Predlog praktične politike – lokalni nivo
• Prezentacija CD-a: prijaz edukativnih materijala za rad.

Partnerska udruženja uključena u Projekat: UG „Ženska inicijativa“ i UG „Primus“ iz Proboja, UG „Centar za zaštitu ljudskih prava i tolerancije Polimlje“ iz Prijepolja, KZM i UG „Smart“ iz Nove Varoši, UG „Aktivacija“ iz Sjenice, „UCPD“ iz Užica, UG „Zlatibosrki krug“ iz Čajetine, UG „Udruženje dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja“ i KZM iz Bajine Bašte, UG „FORCA“ iz Požege, UG „Impuls“ iz Arilja, UG „KoAktiva“ iz Kosjerića.
Obuka se realizuje u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search