In Vesti

Užički centar za prava deteta dobitnik je priznanja “Sećanje na Hildu Dajč” koje se dodeljuje za  iskazanu ličnu i građansku odgovornost, društvenu svest, posvećenost, solidarnost i humanost, identifikaciju problema i pokretanje akcije.

U  Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu, 7. maja 2024. dodeljena su priznanja laureatima: Jevrejskoj digitalnoj biblioteci, Mariji Vasić, Kulturanova i Užičkom centru za prava deteta – UCPD u prisustvu okupljenih građana, predstavnika jevrejske zajednice, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, delegacije Republike Srbije u International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA, diplomatskog kora, učenika i profesora XIV Beogradske gimnazije.

Otvarajući svečani događaj, Miško Stanišić direktor Terraforming NGO, zahvalio svima koji su doprineli sećanju na Hildu Dajč i svih 6500 Jevreja ubijenih na Starom Sajmištu, 6 miliona žrtava Holokausta i svih drugih žrtava nacističkih i fašističkih zločina. Ukazao je na porast antisemitizma u celom svetu, i potrebu da se radi na jačanju kapaciteta i znanja o antisemitizmu, koje je još uvek nedovoljno „jer još uvek nemamo adekvatne eduktivne programe kako za mlade, tako i za profesionalce, kakvi su novinari, muzejski radnici, nastavnici, policija, sudstvo i druge.“

Obratili su se Jahel Vilan ambasador Izraela, Anika Ben David ambasadorka Švedske, Pjer Košar ambasador Francuske, Kristofer R. Hil ambasador SAD, Edvard Ferguson ambasador Velike Britanije i Karsten Majer Vifhauzen, otpravnik poslova Nemačke ambasade. Pojedinci i organizacije predstavile su projekte za koje su nominovani, dok su učenici i profesori XIV Beogradske gimnazije prezentovali svoje radove o Hildi Dajč.

Pri dodeli priznanja, direktorka programa UCPD Jelena Žunić Cicvarić, istakla je da već četvrt veka Užički centar za prava deteta radi na zaštiti i unapređenju prava deteta u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, gde je okosnica rada borba protiv ksenofobije, rasizma, diskriminacije i netolerancije.

Ukazala je na to da projekat koji je nagrađen, Izveštaj o ostvarivanju prava deteta u obrazovnom sistemu sa posebnim usmerenjem na decu iz osetljivih grupa sadrži Preporuke za donosioce odluka, uvažavajući dve bitne odgovornosti i uloge obrazovno-vaspitnog sistema:

–       to je sistem je sistem u kome prava svakog deteta treba da budu ostvarena;

–       to je sistem u kome deca treba da steknu znanja, veštine, stavove i ponašanje koje podržava demokratske vrednosti i promoviše kulturu tolerancije; sistem koji razvija sposobnosti kod dece da prihvate razlike i raznolikost među ljudima, idejama, pojavama ili situacijama bez osuđivanja ili diskriminacije.

„Upravo ove Preporuke, zasnovane na dokazima, mogu biti smernica ka stvaranju boljeg društva. Verujemo u važnost građanskog aktivizma  kao ključnog elementa u izgradnji zajednice koja počiva na demokratskim vrednostima – bez ksenofobije, rasizma, diskriminacije i netolerancije. Kao organizacija imamo odgovornost da podstičemo sve društvene činioce da se angažuju u aktivnostima koje podržavaju inkluzivnost i interkulturalnost. Pozivamo na odgovornost i  ohrabrujemo da koriste svoj glas i uticaj kako bi promenili svoje zajednice na bolje.“

Izveštaj o ostvarivanju prava deteta u obrazovnom sistemu sa posebnim usmerenjem na decu iz osetljivih grupa realizovan je uz podršku Dečje fondacije Pestaloci.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search