In Vesti

Cilj istraživanja je da se utvrdi da li i u kojoj meri učitelji i nastavnici u osnovnim školama u Srbiji imaju kompetencije za ostvarivanje prava deteta u obrazovnom sistemu. Zadaci:

  • Utvrditi nivo znanja koje nastavnici imaju u oblasti nediskriminacije, zaštite od zanemarivanja, zlostavljanja, najboljeg interesa deteta, participacije, građanskih i političkih prava deteta i obrazovanja za prava deteta;
  • Saznati stavove/vrednosti nastavnika kada je u pitanju ostvarivanje prava deteta u navedenim oblastima;
  • Utvrditi u kojoj meri nastavnici poseduju veštine da primene znanje o pravima deteta i veštine da podrže njihovu realizaciju u obrazovnom kontekstu.

Rezultati istraživanja će biti osnov za preporuke i izradu programa obuka u inicijalnom obrazovanju učitelja i nastavnika kao i programa obuka za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika u Srbiji i to u delu koji se odnosi na oblast obrazovanje za prava deteta i njegovih podkomponenti.

Ciljna grupa istraživanja čini 950 učitelja i nastavnika  osnovnih škola u Srbiji.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search