u Vesti

Cilj istraživanja je da se utvrdi da li i u kojoj meri učitelji i nastavnici u osnovnim školama u Srbiji imaju kompetencije za ostvarivanje prava deteta u obrazovnom sistemu. Zadaci:

  • Utvrditi nivo znanja koje nastavnici imaju u oblasti nediskriminacije, zaštite od zanemarivanja, zlostavljanja, najboljeg interesa deteta, participacije, građanskih i političkih prava deteta i obrazovanja za prava deteta;
  • Saznati stavove/vrednosti nastavnika kada je u pitanju ostvarivanje prava deteta u navedenim oblastima;
  • Utvrditi u kojoj meri nastavnici poseduju veštine da primene znanje o pravima deteta i veštine da podrže njihovu realizaciju u obrazovnom kontekstu.

Rezultati istraživanja će biti osnov za preporuke i izradu programa obuka u inicijalnom obrazovanju učitelja i nastavnika kao i programa obuka za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika u Srbiji i to u delu koji se odnosi na oblast obrazovanje za prava deteta i njegovih podkomponenti.

Ciljna grupa istraživanja čini 950 učitelja i nastavnika  osnovnih škola u Srbiji.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu