In Vesti

U Vrnjačkoj Banji od 24. do 26. januara održan je trening za trenere Obuka lokalnih EU ambasadora i ambasadorki,  koju sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u okviru programa Europe ASAP. Praktikantkinja Užičkog centra za prava deteta, Danijela Dedović, bila je jedna od učesnica treninga.

Mladi su stekli znanja i veštine vođenja radionica, javnog nastupa kako bi rad nastavili sa srednjoškolcima i srednjoškolkama u svojim gradovima. Predstavljeno je Istraživanje o stavovima o Evropskoj uniji – Pitali smo srednjoškolce/ke.

Neki od nalaza istraživanja ukazuju na opšte nepoverenje u ishod procesa pristupanja, strah od korupcije i nejednakosti. Jedno od zanimljivih nalaza je i da devojke izražavaju veći skeptizam prema EU, fokusirajući se na uređenost društva, dok muškarci pokazuju veći interes za politička pitanja, posebno status Kosova. Srednjoškolci navode nedostatak poverenja u vlasti i institucije i izražavaju strahove od gubitka nacionalnog identiteta, kulture, i jezika u procesu pristupanja EU. Mladi pozitivno doživljavaju EU u kontekstu obezbeđivanja kvalitetnih uslova za život, materijalne sigurnosti, bezbednog okruženja i čiste životne sredine.

Naša edukatorka će kroz set vršnjačkih radionica informisati mlade o važnosti integracijskog procesa i nužnosti razbijanja mitova koji postoje u vezi sa članstvom Srbije u Evropskoj uniji. Važan segment je i osnaživanje mladih da uzmu učešće u procesu donošenja odluka koje ih se direktno tiču u svojim lokalnim sredinama. Planirani su i lokalni omladinski forumi na kojima će mladi imati priliku da razgovaraju o pitanjima koja su njima važna.

Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske sprovodi projekat „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ (MAY4DD) koji ima za cilj da podstakne partnerstva između medija, OCD za mlade, fondacija i zadužbina koje se bave pitanjima mladih (OCD za mlade) zarad demokratizacije društva i poštovanja vladavine prava i ljudskih prava na lokalnom nivou.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search