In Vesti

Užički centar za prava deteta je kreirao i štampao treće izdanje dokumenta „Indikatori ostarenosti prava deteta u obrazovanju“ (Indeks). Indeks je razvijen u periodu od 2013-2015. godine i primenjen je kao instrument za samoevaluaciju u deset partnerskih škola uključenih u projekat „Obrazovanje za prava deteta“. Treće, unapređeno izdanje, nastalo je na osnovu iskustva i sugestija nastavnika/nastavnica, roditelja, dece, lokalnih partnerskih udruženja kao i prosvetnih savetnika i prosvetnih inspektora.

 Indeks je instrument za procenu ostvarenosti prava deteta u obrazovno-vaspitnom sistemu. Sadrži listu standarda i mera koje je potrebno postići i sprovesti u cilju punog poštovanja prava deteta u okviru ovog sistema. Ovim dokumentom identifikujemo sve  standarde i mere neophodne za uspostavljanje punog poštovanja prava deteta, sistematizujemo ih i činimo preglednim, kako bi nosioci odgovornosti mogli na efikasan način da vrše procenu ostvarenosti datih standarda u okviru svojih nadležnosti i delokruga rada i imaju jasan pregled onoga šta je potrebno učiniti kako bi se prava deteta poštovala.

 Indeks je namenjen svim akterima obrazovno-vaspitnog sistema. To znači da u procesu procene ostvarenosti standarda prava deteta mogu i treba da daju doprinos svi pojedinci, grupe i institucije koje u njemu učestvuju. To uključuje kreatore obrazovnih politika, nastavno osoblje, stručne službe, upravu škole, inspekcijske službe, školske uprave i prosvetne savetnike i savetnice, zavode i centre zadužene za razvoj obrazovanja, ali i decu i roditelje.

Indeks je produkt nastao u sklopu projekta „Obrazovanje za prava deteta“ koji sprovodi Užički centar za prava deteta sa partnerskim organizacija uz podršku Pestaloci dečje fondacije.

Dokument možete pogledati/preuzeti OVDE.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search