In Vesti

Užički centar za prava deteta je početkom februara održao nekoliko sastanaka sa više predstavnika i predstavnica različitih sportskih saveza u Srbiji u cilju informisanja i iniciranja dijaloga za unapređenje politika i procedura zaštite dece od nasilja u sektoru sporta.

Iako sektor sporta ima nemerljiv značaj kada je u pitanju prevencija nasilja, istraživanja pokazuju da u ovom sektoru postoje rizici za decu od nasilja. Tendencija je da se pristup deci u sportu menja i da se pravila bezbednosti i zaštite dece od nasilja i drugih štetnih postupaka uvode i unapređuju.

Marija Petrović, advokatica, master za prava deteta i članica radne grupe za izradu modela protokola za zaštitu dece od nasilja u sportu, prezentovala je ključne elemente predloga praktičnih politika i mogućeg internog akta sportskih organizacija i klubova, a kojim bi se definisala politika zaštite dece od strane saveza ili sportske organizacije: šta je nedozvoljeno i koje su vrste nasilja; pravila izbora profesionalaca i volontera koji rade sa decom; pravila ponašanja u odnosu na decu; prihvatljiva i neprihvatljiva ponašanja dece, roditelja; aktivnosti na unapređivanju bezbednosti dece i izbegavanje rizika i dr.

Izuzetno je korisno bilo  čuti mišljenje i iskustva vrhunskih profesionalaca po pitanju procedura koje treba sprovesti za veću zaštitu dece od nasilja, njihovo viđenje problema i predloga za prevenciju nasilja. Dobijene informacije su dragocene za nastavak procesa kreiranja Predloga praktične politike za bezbednost i zaštitu dece od nasilja u sportskim aktivnostima i nastavak zagovaranja za ostvarivanje prava deteta na zaštitu od nasilja u sportu.

Budući da su sportski savezi  važni akteri u pogledu komuniciranja pravila i stožeri njihove dosledne primene, ovi sastanci su bili početni, ali važni koraci u definisanju vrednosti, principa, ciljeva i procedura na kojima treba da se zasniva sistem zaštite dece od nasilja u sportu.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Dijalogom do unapređenih politika zaštite dece od nasilja u sportu“ koji se sprovodi uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola. U realizaciju programa je uključeno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije, Univerzitet u Beogradu i Međunarodni centar Olof Palme.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search