u Vesti

Užički centar za prava deteta je  realizovao obuku „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društve za integraciju EU perspektive“ za aktiviste organizacija civilnog društva i institucija koje rade sa i za decu iz Užica, Požege, Bajine Bašte, Čajetine i Kraljeva. Cilj obuke je podizanje kapaciteta za aktivno učešće u procesu praćenja pregovaračkog procesa sa posebnim naglaskom na praćenje Akcionog plana 23, odnosno ostvarivanja prava deteta u okviru tog pregovaračkog poglavlja.

Kroz interaktivne načine rada ključne teme o kojima se diskutovalo su: prava deteta u kontekstu pregovaračkog poglavlja 23; analiza Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 u delu koji se odnosi na prava deteta; dosadašnja postignuća u realizaciji Akcionog plana 23 u delu prava deteta; načini uticaja civilnog društva na pregovarački proces i značaj nezavisnog monitoringa realizacije akcionih planova; načini uticaja civilnog društva na lokalnom nivou; mapiranje resursa za decu u lokalnoj zajednici – istraživački zadaci – modelovanje ček-lista.

Značajna diskusija se razvila u vezi sa načinima smislenog uključivanja dece, njihovog osnaživanja za razumevanje procesa i dobrobiti evro integracija. Istaknuta je važnost tehnike istraživačkih zadataka u kojima deca i mladi istražuju indikatore ostvarenosti prava deteta u lokalnoj zajednici, izveštavaju o istim i daju preporuke za njihovo unapređenje. Na ovaj način se na kritički način uključuju u praćenje i izveštavanje o ostvarenosti prava; kao aktivni građani i građanke participiraju u procesu samozastupanja u ostvarivanju prava.

Evaluacija obuke pokazuje da je važno osnaživati organizacije i institucije da u rad integrišu EU perspektivu; da je važno uključiti decu i mlade da kroz indikatore prate ostvarenost prava u okviru AP23 na lokalnom nivou.

Organizacije su istakle spremnost da se strateški angažuju na ovom polju uspostavljajući saradnju u praćenju ostvarivanja prava deteta i definisanju javnih politika koje se odnose na decu, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu