u Vesti

U Đurđevu je 26. decembra 2019. godine održana prezentacija četvrtog alternativnog izveštaja o napretku Srbije u ostvarivanju prava u okviru AP za poglavlje 23, u delu koji se odnosi na prava deteta.

Prezentaciji alternativnog izveštaja je prisustvovalo 30 profesionalaca koji rade sa decom, dominantno iz obrazovnog sistema. Inkluzivno obrazovanje i zaštita od diskriminacije; rešavanje radnog statusa pedagoških asistenata; širenje mreže pedagoških asistenata; usvajanje pravilnika o radu pedagoških asistenata; pravilnik o prepoznavanju diskriminacije u obrazovanju; usvajanje pravilnika o upisu romskih učenika u srednje škole; sprovođenje istraživanja o ranom napuštanju obrazovnog sistema; formulisanje sistemskih mera u cilju podrške obrazovanju dece Roma; rani razvoj i obrazovanje; povećanje obuhvata dece u obrazovnom sistemu od obaveznog predškolskog do visokog obrazovanja; unapređenje obrazovnog statusa Roma; kontinuirana primena mera podrške u obrazovanju; razvoj sistemskih modela podrške za decu i učenike migrante/povratnike… samo su neke teme iz izveštaja koje su okupirale pažnju učesnika.

Mehanizmi unapređenja položaja dece putem predviđenih mera bile su predmet diskusije, odnosno markiranje nosilaca odgovornosti i njihove uloge u ostvarivanju prava iz AP, razumevanje svojih odgovornosti kao dela sistema koji radi sa/za decu.

Aktivnost je deo projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centra za prava deteta, a koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu