u Vesti

 Užički centar za prava deteta uradio je četvrti alternativni izveštaj o implementaciji aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 u delu koji se odnosi na prava deteta. Izveštaj ukazuje na aktivnosti i mere koje su ostvarene, delimično ostvarene, ali na one koje nisu, neki od nalaza:

  • Podaci predstavljeni u državnom izveštaju nisu uvek u direktnoj vezi sa tačkom u AP. Predstavljaju se podaci koji nisu dovoljno relevantni, a na osnovu kojih se donose pogrešni zaključci o ispunjenosti obaveza države.
  • Podrška koja se pruža deci često nema sistemski karakter.
  • Sistemske mere u cilju podrške obrazovanju dece Roma nisu  formulisane.
  • Stipendije za decu Rome i dalje se obezbeđuju iz donacija, što nije sistemsko rešenje.
  • Rad Saveta za prava deteta je intenziviran, međutim, dinamika rada još uvek ne odgovara potrebama i zacrtanim aktivnostima unapređenja prava deteta.
  • Podrška deci iz posebno ugroženih grupa i na smeštajnim uslugama se kontinuirano unapređuje, ipak, postignuti nivo podrške u zajednici još uvek je daleko od potreba, i u tom smislu zahteva i u narednom periodu intenzivne napore.
  • U oblasti maloletničkog pravosuđa učinjeno je dosta toga u pogledu poboljšanja uslova maloletnika na izdržavanju zavodskih mera; u izvesnoj meri je unapređen tretman dece žrtava tokom krivičnog postupka, ali se očekuje da se obezbeđeni sistem podrške više koristi.
  • Postavljen je solidan temelj radi unapređivanja položaja deteta u građanskim sudskim postupcima i ujednačavanje (dobre) prakse.
  • Sistem zaštite dece od nasilja se neprestano unapređuje, međutim, kašnjenje usvajanja strategije koje je trebalo da se dogodi do kraja 2015. godine umnogome usporava ovaj proces.

Zaključke i nalaze ovog izveštaja dostavićemo Evropskoj uniji u procesu prikupljanja pisanih doprinosa civilnog društva Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, predstavićemo javnosti, zainteresovanim grupama i organizacijama civilnog društva.

Izveštaj možete pogledati OVDE.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu