In Vesti

 Užički centar za prava deteta uradio je četvrti alternativni izveštaj o implementaciji aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 u delu koji se odnosi na prava deteta. Izveštaj ukazuje na aktivnosti i mere koje su ostvarene, delimično ostvarene, ali na one koje nisu, neki od nalaza:

  • Podaci predstavljeni u državnom izveštaju nisu uvek u direktnoj vezi sa tačkom u AP. Predstavljaju se podaci koji nisu dovoljno relevantni, a na osnovu kojih se donose pogrešni zaključci o ispunjenosti obaveza države.
  • Podrška koja se pruža deci često nema sistemski karakter.
  • Sistemske mere u cilju podrške obrazovanju dece Roma nisu  formulisane.
  • Stipendije za decu Rome i dalje se obezbeđuju iz donacija, što nije sistemsko rešenje.
  • Rad Saveta za prava deteta je intenziviran, međutim, dinamika rada još uvek ne odgovara potrebama i zacrtanim aktivnostima unapređenja prava deteta.
  • Podrška deci iz posebno ugroženih grupa i na smeštajnim uslugama se kontinuirano unapređuje, ipak, postignuti nivo podrške u zajednici još uvek je daleko od potreba, i u tom smislu zahteva i u narednom periodu intenzivne napore.
  • U oblasti maloletničkog pravosuđa učinjeno je dosta toga u pogledu poboljšanja uslova maloletnika na izdržavanju zavodskih mera; u izvesnoj meri je unapređen tretman dece žrtava tokom krivičnog postupka, ali se očekuje da se obezbeđeni sistem podrške više koristi.
  • Postavljen je solidan temelj radi unapređivanja položaja deteta u građanskim sudskim postupcima i ujednačavanje (dobre) prakse.
  • Sistem zaštite dece od nasilja se neprestano unapređuje, međutim, kašnjenje usvajanja strategije koje je trebalo da se dogodi do kraja 2015. godine umnogome usporava ovaj proces.

Zaključke i nalaze ovog izveštaja dostavićemo Evropskoj uniji u procesu prikupljanja pisanih doprinosa civilnog društva Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, predstavićemo javnosti, zainteresovanim grupama i organizacijama civilnog društva.

Izveštaj možete pogledati OVDE.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search