u Vesti

Saradnici Užičkog centra za prava deteta iz UG “Dečiji centar” iz Zaječara su realizovali treću onlajn diskusionu grupu sa mladima na temu podrške porodicama dece i mladih sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Gošća je bila Natalija, producentkinja i majka Jovane, devojke sa spektrom autizma koja je upoznala mlade volontere/ke sa svakidašnjim životom jedne porodice koja svojim pozitivnim primerom uzajamne podrške motiviše na borbu i ostale roditelje dece sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Samo saznanje da je Jovana javna ličnost uprkos problemu, na učesnike/ce je ostavilo veliki utisak. Jovana je talentovana umetnica koja svoje umeće iskazuje u predstavama, kabareima, na pozorišnim scenama, uz podršku profesionalnih muzičara i mentora. Ovih dana priprema prijemni za muzičku školu, odsek solo pevanje.

Jedno od važnih pitanja koja su se otvorila u toku radionice odnosilo se na roditelje koji nemaju kapacitete da u dovoljnoj meri daju podršku svojoj deci, niti umeju da prepoznaju potencijal koji u mnogim slučajevima nije odmah vidljiv. Razgovarajući o načinima ublažavanja problema sa kojima se suočavaju porodice, jedan od zaključaka je taj da je neophodna konkretna sistemska pomoć i podrška porodicama, da je važno u sistemu obrazovanja  nastavne sadržaje obogatiti aktivnostima koje će uključiti decu iz ovih grupa. Iznaći mehanizme aktivnijeg uključivanja civilnog sektora u obrazovni proces, jer on svakako ima značajnu ulogu u senzibilisanju zajednice pri stvaranju inkluzivnog društva.

Ova lična priča ostavila je utiske na učesnike i učesnice koji su prevazišli neke svoje stereotipe kada je reč  o deci i mladima sa poteškoćama iz spektra autizma:

Teodora: “Društvo treba da dozvoli, omogući da deca i mladi sa smetnjama ispune i ispolje svoje talente, poput slikarstva, pevanja, plesanja… Potrebna je podrška i edukacija roditelja kako bi bili osnaženi da pomognu svojoj deci.”

Đurđa: “Saznala sam da deca sa autizmom imaju sklonosti ka umetnosti, posebno muzici. Najveći utisak na mene je ostavila priča devojke sa autizmom koja je veoma aktivna i uspešna po pitanju pevačke karijere. Radionica me je podstakla na razmišljanje o predrasudama koje su česte u našem gradu kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju.”

Anastasija: “I pre sam bila u kontaktu sa decom i mladima koji imaju određene smetnje. Ova priča o Jovani na mene je ostavila snažan utisak.”

Katarina: “Upoznala sam se bolje sa nekim aspektima autizma jer smatram da nismo dovoljno edukovani o tome. Deca sa smetnjama u razvoju su često diskrimisana.”

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu