In Vesti

Saradnici Užičkog centra za prava deteta iz UG “Dečiji centar” iz Zaječara su realizovali treću onlajn diskusionu grupu sa mladima na temu podrške porodicama dece i mladih sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Gošća je bila Natalija, producentkinja i majka Jovane, devojke sa spektrom autizma koja je upoznala mlade volontere/ke sa svakidašnjim životom jedne porodice koja svojim pozitivnim primerom uzajamne podrške motiviše na borbu i ostale roditelje dece sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Samo saznanje da je Jovana javna ličnost uprkos problemu, na učesnike/ce je ostavilo veliki utisak. Jovana je talentovana umetnica koja svoje umeće iskazuje u predstavama, kabareima, na pozorišnim scenama, uz podršku profesionalnih muzičara i mentora. Ovih dana priprema prijemni za muzičku školu, odsek solo pevanje.

Jedno od važnih pitanja koja su se otvorila u toku radionice odnosilo se na roditelje koji nemaju kapacitete da u dovoljnoj meri daju podršku svojoj deci, niti umeju da prepoznaju potencijal koji u mnogim slučajevima nije odmah vidljiv. Razgovarajući o načinima ublažavanja problema sa kojima se suočavaju porodice, jedan od zaključaka je taj da je neophodna konkretna sistemska pomoć i podrška porodicama, da je važno u sistemu obrazovanja  nastavne sadržaje obogatiti aktivnostima koje će uključiti decu iz ovih grupa. Iznaći mehanizme aktivnijeg uključivanja civilnog sektora u obrazovni proces, jer on svakako ima značajnu ulogu u senzibilisanju zajednice pri stvaranju inkluzivnog društva.

Ova lična priča ostavila je utiske na učesnike i učesnice koji su prevazišli neke svoje stereotipe kada je reč  o deci i mladima sa poteškoćama iz spektra autizma:

Teodora: “Društvo treba da dozvoli, omogući da deca i mladi sa smetnjama ispune i ispolje svoje talente, poput slikarstva, pevanja, plesanja… Potrebna je podrška i edukacija roditelja kako bi bili osnaženi da pomognu svojoj deci.”

Đurđa: “Saznala sam da deca sa autizmom imaju sklonosti ka umetnosti, posebno muzici. Najveći utisak na mene je ostavila priča devojke sa autizmom koja je veoma aktivna i uspešna po pitanju pevačke karijere. Radionica me je podstakla na razmišljanje o predrasudama koje su česte u našem gradu kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju.”

Anastasija: “I pre sam bila u kontaktu sa decom i mladima koji imaju određene smetnje. Ova priča o Jovani na mene je ostavila snažan utisak.”

Katarina: “Upoznala sam se bolje sa nekim aspektima autizma jer smatram da nismo dovoljno edukovani o tome. Deca sa smetnjama u razvoju su često diskrimisana.”

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“. Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search