In Vesti

Užički centar za prava deteta,u saradnji sa GIZ-om i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  organizovao jedrugi sastanak radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici 2022-2026, u Vrdniku od 19. do 21. septembar 2022. Izradu akcionog plana podržao je projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi GIZ.

MRZBSP, stručni radnici u socijalnoj zaštiti i organizacije civilnog društva u aktivnom su procesu izrade nacrta Akcionog plana za Strategiju deinstitucionalizacije. Strategija se odnosi na transformaciju ustanova socijalne zaštite tako da se postepeno smanjuje broj korisnika u ustanovama za smeštaj i podržava njihov prelazak na život u zajednici.

Deinstitucionalizacija  je proces koji treba da omogući pre svega osobama sa invaliditetom da svakodnevne potrebe zadovoljavaju u vlastitim lokalnim zajednicama, uz svu neophodnu pomoć i podršku. Proces je usmeren ka prevenciji smeštaja u institucije i povratku korisnika iz ustanova za smeštaj u prirodno okruženje, što se ostvaruje kroz razvoj usluga u zajednici, održivo finansiranje, poštovanje prava korisnika na vlastiti izbor i učešće u procesima donošenja odluka. Sve osobe sa invaliditetom imaju pravo da žive u svom prirodnom okruženju i učestvuju u životu zajednice u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Razvoj   usluga u zajednici jeste preduslov za ostanak osoba sa invaliditetom u njihovim porodicama i u zajednici, odnosno za izlazak iz ustanova u kojima su smešteni.

Akcioni plan daje mapu puta za sprovođenje ovog procesa tokom 2022. i 2023. godine. Osim toga, on predviđa pravne i finansijske uslove, daje usmerenje za usklađen razvoj usluga na teritoriji cele zemlje, zatim transformaciju ustanova za smeštaj u pružaoce usluga u zajednici. Završne odredbe predviđaju osnaživanje profesionalaca u socijalnoj zaštiti, ali i samih korsnika za uključivanje u zajednicu.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search