In Vesti

Četvrta i poslednja obuka u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” održana je od 3. do 6. jula 2017. godine na Tari. U obuci pod nazivom Jačanje programskih partnera za učešće u procesu donošenja odluka: javne politike i zagovaranje učestvovalo je 23 predstavnika i predstavnica organizacija koje su partneri Beogradske otvorene škole na pomenutom projektu.
Tokom četvorodnevne obuke, učesnici i učesnice su sa trenerima Milanom Sitarskim i Vladimirom Pavlovićem imali priliku da prođu kroz ceo proces kreiranja predloga za praktičnu politiku od konteksta i aktera do skiciranja predloga za praktičnu politiku. Tokom dva dana, kroz šest interaktivnih sesija, radionica i učešća u grupnom radu učesnici i učesnice unapredili su svoja znanja o procesu kreiranja praktičnih politika, a upoznali su se i sa primerima dobre i loše prakse u ovoj oblasti.

Sa direktorkom Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Sonjom Stojanović Gajić polaznici obuke su razgovarali o alatima za monitoring i evaluaciju javnih politika. Ovom prilikom polaznici su razmenili svoja iskustva u procesu praćenja i ocenjivanja javnih politika. Sa Vladimirom Međakom, ekspertom za evropske integracije, razgovarali smo o samom procesu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Ovo predavanje imalo je za cilj i da učesnike i učesnice obuke upozna sa strukturom mehanizama za koordinaciju procesa pristupanja, kao i da im predstavi ko je ko u Pregovaračkom timu Republike Srbije za pristupanje EU.

Poslednji dan obuke bio je rezervisan za zagovaranje u praksi. Stevan Vujasinović iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) učesnicima i učesnicama je predstavio dostupne alate za unapređenje zagovoračkih potencijala civilnog društva. Kroz praktične vežbe, polaznici obuke su imali priliku da prođu kroz glavne elemente procesa zagovoranja.

Program „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” sprovodi Beogradska otvorena škola uz podršku Švedske. Tokom projekta koji se realizuje od aprila do septembra 2017. godine, 15 organizacija civilnog društva i medija dobilo je institucionalnu i projektnu podršku za realizaciju projekata. Do sada su održane četiri obuke sa ciljem jačanja kapaciteta partnerskih organizacija za učešće u procesu evrointegracija, a grupa je imala priliku i da poseti institucije EU u Briselu.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search