u Vesti

Interaktivna radionica „Prava deteta i evropske integracije“ održana je 16.06.2017.godine u prostorijama otvorene pozorišne scene Muzeja grada Prijepolja sa početkom u 11časova. Događaj je organizovao Užički centar za prava deteta u saradnji sa Centrom za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje i Ekonomsko – trgovinskom školom u Prijepolju.
Oko 100 srednjoškolaca uzelo je učešće u aktivnostina radionice čija je teme bila Evropska unija, pregovaračka poglavlja sa fokusom na pregovaračko poglavlje 23. Diskutovalo se o pravima deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, o tome šta se to do sada uradilo, a šta je potrebno još da se uradi kako bi se ostvarili svi ciljevi u vezi sa pravima deteta. Analizirane su i preporuke Komiteta za prava deteta te je konstatovano da se mnoge, za decu bitne stvari, ne nalaze u akcionom planu.
Važno je naglasiti da su javnoj radionici prethodile brojne pripremne aktivnosti u srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi koje su detaljnije upoznavale učenike o pravima deteta u sklopu pregovora i akcionom planu 23: sastanci Učeničkog parlamenta, časovi građanskog vaspitanja, istraživanje stavova mladih. Učesnicima radionice su bili interesantni nalazi sprovedenog istraživanja u kome su učestvovali njihovi vršnjaci. Pitanja su bila vezana za mišljenje srednjoškolaca da li su za pristup Srbije EU ili ne; zašto jesu, a zašto ne; kakva su njihova znanja i kako se informišu o EU. Analizirajući upitnike došlo se do podataka da je njihovo mišljenje formirano na osnovu medija, mišljenja roditelja i profesora. Dakle, nemaju čvrste stavove i mišljenja o Evropskoj uniji i pristupu Srbije EU. 74% učenika misli da će se položaj mladih popraviti ulaskom Srbije u EU, da će mladi imati više šansi i prilika za zaposlenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, da će se kvalitet školovanja popraviti, da neće biti nemaštine, kao ni mita i korupcije, dok 26% učenika veruje da se ulaskom Srbije u EU neće ništa promeniti, čak da će stanovništvu Srbije biti gore. Plaše se da ne dođe do svetske krize i gubitka onoga što karakteriše našu državu.
Na radionici su učesnici dobili liflet “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji je bio dobar podsticaj za razgovor i aktivnosti koje će uslediti nakon ove radionice.

Aktivnost je održana u okviru projekta “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji“ koji Užički centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu