In Vesti

U Užicu je 30. novembra 2021. u Gradskoj kući održana fokus grupa sa predstavnicima Sportskog saveza Užica, sportskih klubova i organizacija na temu unapređenja procedura zaštite dece od nasilja u sportu. Iniciran je dijalog za unapređenje politika i procedura zaštite dece od nasilja u sektoru sporta.

Zašto ova tema? Veliki broj dece je uključen u sportske i rekreativne aktivnosti koje su od velikog značaja za njihov fizički, psihički i emotivni razvoj. Iako sektor sporta ima nemerljiv značaj kada je u pitanju prevencija nasilja, istraživanja pokazuju da u ovom sektoru postoje rizici za decu od nasilja. Tendencija je da se pristup deci u sportu menja i da se pravila bezbednosti i zaštite dece od nasilja i drugih štetnih postupaka uvode i unapređuju.

Šta želimo? Namera je da se inicira dijalog za unapređenje procedura zaštite dece od nasilja u sektoru sporta. Budući da je perspektiva sportskih radnika važna u ovom procesu, dragoceni su njihovo iskustvo, mišljenje i stavove po pitanju procedura koje treba sprovesti za veću zaštitu dece od nasilja. Povratna informacija dobijena od sportskih klubova i organizacija biće važna za nastavak procesa kreiranja predloga praktične politike i dijaloga sa donosiocima odluka na nacionalnom nivou, kao i za kreiranje podzakonskog akata Pravilnika o bližim uslovima i načinima prepoznavanja oblika zlostavljanja, zloupotrebe, diskriminacije i nasilja nad decom u sportu, predviđenim Strategijom za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023.

Diskutovalo se o mogućim elementima pravilnika i/ili internog akta sportskih organizacija i klubova: šta sve predstavlja nasilje u sportu; pravila izbora profesionalaca i volontera koji rade sa decom; pravila ponašanja u odnosu na decu; prihvatljiva i neprihvatljiva ponašanja dece, roditelja, osoblja sportskih klubova/organizacija; organizacija poslova bezbednosti dece; aktivnosti na unapređivanju bezbednosti dece i izbegavanje rizika i dr.

Budući da su sportske organizacije i sportski klubovi ključni akter u pogledu komuniciranja svih pravila sa decom i roditeljima i stožer njihove dosledne primene, ovaj sastanak je važan korak u definisanju vrednosti, principa, ciljeva i procedura na kojima treba da se zasniva sistem zaštite dece od nasilja u sportu.

Užički centar za prava deteta realizuje projekat „Dijalogom do unapređenih politika zaštite dece od nasilja u sportu“ koji se sprovodi uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search