In Vesti

Drugi ZOOM sastanak. 10.5.2020. Kraljevo. Putem Zoom konferencije UCPD i organizacija „Imam ideju“ iz Kraljeva su organizovali sastanak mladih na kom su se podsetili osnovnih principi prava deteta, njihovu zasnovanost na potrebama i neotuđivost prava za svako živo biće.

Mladi su diskutovali na temu prava deteta/ljudskih prava kao vrednostima na kojima se zasniva EU. Diskusija se odnosila i na stanje prava deteta u Srbiji danas, zašto bi to mladima trebalo da bude važno i koja je njihova uloga u informisanju i monitoringu ostvarivanja prava deteta. Mnogi ne prepoznaju da je njihov sud bitan i smatraju da je to zona o kojoj odrasli treba da vode računa.

Neke oblasti koje još uvek ne funkcionišu u ostvarivanju prava odmah su i sami prepoznali: položaj marginalizovanih grupa, romske dece, dece sa invaliditetom, diskriminacija na osnovu pola, nacionalnosti, i dr. Navode prava dece migranata, a posebno položaj  devojčica i devojaka u pijedinim aspektima (rodna diskrimincija, izveštavanje u medijima, nasilje: porodično, seksualno, partnersko). Spontano i logično se otvorila tema položaja dece, mladih koji pripadaju osetljivim grupama, i koje su na navećem udaru tokom izolacije zbog Covid 19 virusa.

Analizirani su mehanizmi ostvarivanja prava i načini kako mladi mogu aktivno participitari u procesu ostvarivanja prava, koji mehanizmi su na raspolaganju počev od škole, drugih sistema, lokalne zajednice, države…

Izrazili su potrebu da se na narednom susretu bave položajem osteljivih grupa mladih, a posebno ih je interesovala pozicija i prava devojčica i devojaka. Načinjen je plan da se na sledećem Zoom sastanku ugoste mladi koji su tokom izolacije realizovali ideje pomoći drugim mladima u cilju formulisanja poruke donosiocima odluke za promene.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search