u Vesti

Javni događaj pod nazivom „Diskriminacija, stereotipi i predrasude“ održan je u četvrtak, 24. maja 2018. godine, u prostorijama udruženja građana „Ko Aktiva“, Centru za edukaciju i realizaciju „Inkubator“, u Kosjeriću. Događaj su organizovali udruženje građana „Ko Aktiva“ i „Užički centar za prava deteta“ u saradnji sa nastavnicima osnovnih škola „Mito Igumanović“ iz Kosjerića, „Jordan Đukanović“ iz Varde (opština Kosjerić) i Tehničke škole Kosjerić. Aktivnošću je obuhvaćeno oko 100 učenika pomenutih škola.

Cilj aktivnosti je bio da se učenici upoznaju sa poglavljem 23 i pravima deteta u okviru istog poglavlja i procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, a kroz razumevanje i prepoznavenje sopstvenih stereotipnih stavova, koji nas preko predrasuda i negativnih stavova prema pripadnicima drugih grupa vode u diskriminaciju i nasilje.

Završnoj (glavnoj) aktivnosti je predhodio niz događaja (interaktivnih radionica) koje su realizovane tokom maja u gore pomenutim školama i prostorijama Ko Aktive. Za učenike su ogranizovane radionice na časovima građanskog vaspitanja i sociologije. Na radionicama učenicima smo uspeli da približimo načine i puteve koji nas vode do stereotipa i predrasuda, a koji nas lako odvuku u diskriminaciju, pa čak i nasilje. Radili smo aktivno i na prepoznavanju stereotipa i predrasuda kod samih sebe, kako bi se uspešno borili protiv istih i eliminisali ih u samom nastajanju. Stavljali smo učenike u ulogu žrtve stereotipa, jer tako najbolje mogu da „vide“ i osete kako je teško biti žrtva stereotipa i predrasuda i biti uskraćen na svoje pravo na RAZLIČITOST.

Pored gore navedenog, deca su upoznata sa delovima poglavlja 23, kao i osnovnim načelima Konvencije o pravima deteta. Razgovarano je sa njima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i prednostima koje nam to pristupanje donosi, kao i o „Erazmus“ programu (u koji je uključena i Srbija) studiranja i razmene studenata u Evropi.

Aktivnost „Diskriminacija, stereotipi i predrasude“ je realizovana u okviru  projekta  “Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje Užički centar za prava deteta i partnerske organizacije u svim opštinama Zlatiborskog okruga. Rad Užičkog centra za prava deteta  podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu