In Vesti

секторска обука-

 

Због велике заинтересованости организација цивилног друштва, Ужички центар за права детета и Мрежа организација за децу Србије (МОДС) организовали су још једну обуку за Унапређење интерних механизама организације за очување безбедности деце. Поред онлајн обуке, одржали смо и индивидуално менторство како би организацијама пружили додатне информације  и помогли им да стандарде заштите деце интегришу у свој рад.

Обука је одржана 09. и 10. новембра 2023. године за 10 учесника/ца из 9 организација које раде са децом и за децу.

Циљ обуке био је да представници организација спознају неке од стандарда за очување безбедности деце, али и да провере у којој мери их испуњавају; да се оснаже у креирању плана за унапређење интерних механизама и процедура за очување безбедности. Обука је креирана тако да представницима ОЦД помогне да процене колико су њихове активности које спроводе безбедне за децу са којом раде, али и да сами процене ризике којим деца могу бити изложена.

Учесници обуке су саму обуку проценили јако корисном с обзиром на то да је организацијама који раде са децом и за децу један од кључних приоритета очување безбедности деце. Обука је помогла организацијама да успоставе и унапреде механизме за очување безбедности деце са којом раде, да делују превентивно и да уколико немају створе механизме за реаговање.

Водич за унапређење интерних механизама организације за очување безбедности деце можете преузети овде.

Алате и модел примере који могу помоћи организацијама, приватним школицама да направе интерни протокол за заштиту деце од насиља можете погледати овде.

Обука се реализује у оквиру четворогодишњег пројекта ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији кога подржава Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Београдска отворена школа и партнери. За циљ има да допре до свих појединаца и група које су активне у својим заједницама и које доприносе позитивним друштвеним променама.

Ужички центар за права детета је Регионални ЕУ ресурс центар за организације цивилног друштва западне и југозападне Србије.

https://euresurscentar.bos.rs/

https://regioeurc.ucpd.rs/

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search