In Obuke, Vesti

Ужички центар за права детета успешно је реализовао онлајн обуку „Заштита деце и младих од дигиталног насиља и штетних садржаја“, 30. и 31. августа 2023. године за 17 учесница из 13 организација цивилног друштва  које своје активности реализују са децом и за децу.

Обука је имала за циљ да освести и оснажи професионалце, родитеље и младе да превенирају, препознају и адекватно реагују у ситуацијама дигиталног насиља; препознају ризике и штетне садржаје на интернету; освесте сопствене улоге и одговорности у безбедном коришћењу интернета; интегришу тему безбедност деце на интернету у рад организације.

Намера је да подстакнемо одрасле који раде с децом/младима или за децу/младе да континуирано унапређују сопствене вештине дигиталне писмености, јер на тај начин доприносе дигиталном описмењавању деце/младих и тиме раде у њиховом најбољем интересу. Такође, намера је да подстакнемо децу, младе и одрасле да истражују, уче и на безбедан начин користе предности тако важног културног оруђа какво је интернет, да ојачамо компетенције деце и младих (њихову дигиталну писменост) за безбедно и правилно коришћење дигиталне технологије и интернета; заштиту своје приватности на интернету; разумевање о томе шта су штетни садржаји и које су његове негативне последице; адекватно реаговање када се сретну с насиљем путем дигиталних медија; начине и механизме пријављивања штетних садржаја и оних који врше насиље.

Више о овој теми можете сазнати у публикацији „Водич за дигиталну безбедност деце и младих –  заштита приватности и спречавање дигиталног насиља“ ауторки др Јелене Жунић Цицварић и Кристине Калајџић.

Родитељи и професионалци  који раде са и за децу предшколског и млађег школског узраста  своје дигиталне вештине могу унапређивати помоћу дигиталног водича: „Деца и интернет – паметно од почетка“. То је први дигитални водич на српском језику намењен  свима онима који учествују у васпитању и образовању деце и желе да се информишу о томе на које начине могу да допринесу безбедном и конструктивном коришћењу дигиталних уређаја и интернета код деце предшколског и млађег школског узраста.

Обука  је реализована у оквиру четворогодишњег пројекта ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији кога подржава Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Београдска отворена школа и партнери. За циљ има да допре до свих појединаца и група које су активне у својим заједницама и које доприносе позитивним друштвеним променама.

Ужички центар за права детета је Регионални ЕУ ресурс центар за организације цивилног друштва западне и југозападне Србије.  

 

 

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search