In Vesti

Užički centar za prava deteta realizuje projekat „Youth Agents of Social Change“ u okviru programa Erasmus+. Na ovom jednogodišnjem projektu, partner Užičkog centra za prava deteta je Koalicija omladinskih organizacija SEGA iz Makedonije. Projekat okuplja srednjoškolce koji će steći potrebna znanja, vrednosti i veštine za buduće socijalne promene i promociju evropskih vrednosti u svojim zajednicama: poštovanje prava deteta i ljudskih prava, suživota i slobode, tolerancije i interkulturalnih vrednosti.

Druga aktivnost projekta je omladinska razmena od 21. do 25. januara  2019.godine u Strugi u Makedoniji, koja je okupila tridesetoro srednjoškolaca i četiri omladinska lidera iz Prilepa i Užica.

Mladi su na petodnevnom programu razmene radili na aktivnostima za građenje tima, aktivnostima o identitetu, kulturnim razlikama i ljudskim i pravima deteta.  Deo programa bio je posvećen i participaciji mladih i mogućnostima njihovog  za uključivanja u donošenje odluka. Interaktivnost na radionicama, simulacije, debate, igranje uloga, decentracija,  doprineli su odličnoj atmosferi na radionicama i bogatoj diskusiji. Mladi su imali priliku da naprave paralelu stanja u Srbiji i Makedoniji vezanu za uključivanje mladih u donošenje odluka koje ih se tiču.

Pored edukativnih radionica, mladi su uživali u aktivnostima koje su organizovane tokom posete Ohridu.  Kroz istraživačke zadatke upoznavali su grad, učili o istoriji i  običajima. Poslednji dan razmene bio je posvećen radu na akcionim planovima, kojima se planira realizacija vršnjačkih radionica  i prenošenje stečenih znanja i veština.

Neki od utisaka koje su mladi izneli po završetku omladinske razmene:

„Vreme provedeno u Strugi je nezaboravno jer smo se odlično družili, zabavljali i kroz zabavu učili“.

„Videti ponovo prijatelje koje smo upoznali u Užicu prošle godine je odlično!“

„Prvi put učestvujem u programu poput ovoga i mogu reći da sam prezadovoljna – ozbiljan rad, učenje, druženje, učenje o drugoj kulturi  kroz direktno upoznavanje sa vršnjacima je neprocenjivo.“

„Rad na ljudskim i pravima deteta je bio jako koristan, uživala sam spremajući simulaciju. Bolje razumem načine ostvarivanja prava, svojih odgovornosti ali i odgovornosti države. Vreme koje smo provodili u šetnjama sa drugovima iz Makedonije je bilo zabavno i opuštajuće“.

„Pored nekih novih saznanja, najviše su mi prijali razgovori nakon radionica koje smo vodili sa vršnjacima iz Makedonije. Takođe, domaćini iz Makedonije su nam organizovali i aktivnosti za slobodno vreme u kojima sam baš uživala!“

Svi učesnici  navode da im je razmena donela nova saznanja, nove ideje i da su pored korisnih veština i znanja stekli prijatelje za ceo život.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search