u Vesti

Društvo za podršku osoba sa invaliditetom  „Impuls“ iz Arilja i Užički centar za prava deteta organizovali su radionice, predavanja i pano prezentacije na temu „Položaj i prava  osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju u kontekstu evropskih integracija“, 20. septembra 2017. godine, u prostoru Društva. 60 srednjoškolaca su se upoznali sa važnošću podizanja nivoa svesti mladih u vezi sa položajem osoba sa inavaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju, a kao tematska vodilja je bio Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23.

Učenici su se upoznali sa pravima  i trenutnim položajem osoba sa invaliditetom i decom sa smetnjama u razvoju. Diskutovano je o: politički korektnoj, odnosno, uvredljivoj terminologiji;  bontonu u komunikaciji sa osobama sa invaliditetom;  preprekama na koje nailaze osobe sa invaliditetom u ostvarivanju svojih prava: arhitektonske, komunikacione barijere, psihološke barijere poput diskriminacije, predrasuda, stereotipa. Dobar podsticaj za diskusiju su bili filmovi koji govore o ličnim pričama dece kojoj je potrebna dodatna podrška: “Ninina priča” i “Not special needs“. Emotivne reakcije su bile dobar osnov za analizu odgovornosti pojedinaca i odgovornosti države. Učesnici su bili u prilici da se kroz roll play decentriraju, odnosno stave „u cipele“ deteta sa smetnjama u razvoju (slabovidost, fizička ograničenost i sl.), što je kod njih izazvalo osećanje nesigurnosti, zbunjenosti za trenutak i panike. Naročito zanimljiva diskusija je bila u delu koji se ticao položaja osoba sa invaliditetom u zemljama Evropske unije, razlozima njihove veće vidljivosti u zajednici.
U kontekstu navedenih prava i barijera sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, istaknuti su različiti nivoi odgovornosti pojedinaca, lokalne zajednice, institucija, države na njihovom prevazilaženju. U tom delu je diskutovano o merama koje je država preduzela Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23, šta je učinjeno do sada a šta bi trebalo da se učini u narednom periodu.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, koji Užički centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Medijsi izveštaj možete pogledati OVDE.

Galerija slika

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu