In Vesti

Svakog dana širom zemlje veliki broj dece učestvuje u sportskim aktivnostima, rekreativnog ili takmičarskog tipa, na javnim prostorima, u školama, sportskim klubovima i drugim organizacijama. U tome im pomažu i podstiču ih brojni roditelji, treneri, sporski funkcioneri i druga lica. Sa bavljenjem sportom se počinje u sve mlađim uzrastima, što se temelji i na činjenici da je za decu fizička aktivnost prirodna forma kretanja koja podrazumeva izazov i uživanje zasnovano na igri. Za najveći broj dece sportske aktivnosti su pozitivno životno iskustvo, koje im omogućava unapređenje sopstvenih fizičkim mogućnosti, poboljšava zdravstveno stanje i razvija socijalne odnose sa drugima. Postoje, međutim, i ona deca za koje je bavljenje sportom skopčano i sa negativnim, često i traumatičnim, iskustvom, u vidu diskriminacije, nasilјa, zlostavlјanja, iskorišćavanja, prekomernog treniranja, oštećenja zdravlјa, i negativnog uticaja na psihosocijalni i motorički razvoj ili obrazovanje. Sve javne vlasti i svi učesnici u sportu se takvim negativnim pojavama u sportu moraju odlučno suprotstavlјati, kako pravnim tako i društvenim sredstvima.

U kontekstu ove teme treba imati u vidu novine na policy nivou koje su otvorile mogućnosti za unapređenje stanja po pitanju bezbednosti dece u sektoru sporta. Početkom 2022. godine Vlada Republike Srbije usvojila je revidirani tekst Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koji propisuje mere zaštite dece od nasilja i za sektor sporta koji je u nadležnosti Ministarstva sporta, a koje do sada nije bilo nosilac odgovornosti u sistemskoj zaštiti dece od nasilja. Ova obaveza uključuje i zahtev da Ministarstvo sporta donese i usvoji poseban sektorski protokol i druge prateće akte kojima se pomaže sportskim klubovima, organizacijama, savezima da sprovedu efikasne mere zaštite dece od nasilja u domenima svog rada.

Prepoznavanjem uloge Ministarstva sporta u prevenciji i zaštiti dece od nasilja, doprinelo se dostizanju standarda zaštite dece od nasilja koji proizilaze iz međunarodnih obaveza preuzetih potpisivanjem i ratifikacijom ugovora o ljudskim pravima – na prvom mestu Konvencije o pravima deteta, kao i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Užički centar za prava deteta želi da unapredi primenu javnih politika zaštite dece od nasilja u sektoru sporta kroz konstruktivni dijalog i partnerstvo sa donosiocima odluka; spreman je da pruži podršku i pomoć Ministarstvu sporta u procesu izrade Posebnog protokola za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u sektoru sporta (što proizilazi iz Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja) i izrade Priručnika za primenu Posebnog protokola, što je jedan, ali nužan korak u cilјu stvaranja bezbednog, nenasilnog okruženja u domenu sporta.

Užički centar za prava deteta kroz prvu fazu projekta „Dijalog promena“ dao je značajan doprinos revidiranju teksta Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja, zagovaranjem da se njegove odredbe prošire i na sektor sporta. Time je načinjen pomak ka unapređivanju i usaglašavanju nacionalnog zakonodavnog okvira koji se odnosi na zaštitu dece od nasilja i zlostavljanja u sektoru sporta, oblasti koja prethodno nije na adekvatan način regulisana i gde su postojali značajni nedostaci. 

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search