In Obuke, Vesti

Obuka za Učenički parlament održana je 24. marta 2019. godine, u OŠ „Nada Matić“. Realizatorka obuke, koju je pohađao 31 učenik, bila je Olivera Šuljagić, nastavnica likovne kulture.

Na početku, učenici su bili upoznati sa ciljevima obuke koja se realizuje u okviru projekta „Obrazovanje za prava deteta“, koji realizuje Užički centar za prava deteta, uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske. Potom je prezentovana satnica rada sa učenicima i pravila radioničarskog rada. Usledila je realizacija radionica: Upoznavanje, Pojam ljudskih prava i prava deteta, Konvencija o pravima deteta, Predrasude i stereotipi   Diskriminacija (vršnjačka radionica), Nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje dece, Participacija. Dalji rad nastavljen je realizacijom radionice Akciono planiranje i izradom konkretnog plana akcije. Izabrani su timovi učenika za različite aktivnosti i  isplanirana je dinamika rada.

Svaka radionica realizovana je prema ponuđenom scenariju iz Priručnika za nastavnike za rad sa decom viših razreda osnovne škole, uz izvesna prilagođavanja, a tokom rada korišćeni su pripremljeni materijali iz Priručnika, kao i prezentacija koju je izradila realizatorka obuke.

Učenici su bili izuzetno motivisani, zainteresovani, radoznali, spremni za rad i diskusiju. Aktivno su učestvovali u radionicama i slobodno iznosili svoje mišljenje i stavove o datim temama i problemima. Poštovali su utvrđenu satnicu i dogovorena pravila rada.

Na osnovu svega navedenog, možemo da zaključimo da je ova obuka uspešno realizovana i da su postavljeni ciljevi ostvareni.

Galerija slika

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search