In Vesti

8.6.2019. godine,  u Regionalnom centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, u Užicu održana je obuka o pravima deteta za četiri nove škole koje su se uključile u realizaciju projekta ,,Obrazovanje za prava deteta“. Ukupno 29 nastavnika, profesora razredne nastave i stručnih saradnika iz OŠ „Slobodan Sekulić“, OŠ „Petar Leković“, OŠ „Aleksa Dejović“ i OŠ „Dimitrije Tucović“  učestvovali su u navedenoj obuci. Tema obuke su prava deteta u obrazovanju.

Obuka je bila dinamična, predstavljeni su Konvencija o pravima deteta, princip participacije, pojam potreba i želja, a kroz praktične primere radilo se na prepoznavanju diskriminacije u obrazovnom sistemu.

Pored upoznavanja škola sa realizacijom projekta u proteklih nekoliko godina, učesnici su imali priliku da prođu kroz nastavne jedinice, materijale i ideje koje su kao rezultat realizacije projekta sabrane u Resurs paket koji se nalazi na sajtu projekta. Pored toga, urađen je prikaz Indikatora ostvarenosti prava deteta u obrazovanju- Indeksa, koji će im u narednom periodu biti od velike koriste prilikom procenjivanja pojedinih oblasti u školama.

Obuka je realizovana u okviru projekta ,,Obrazovanje za prava deteta“, koji realizuje Užički centar za prava uz podršku Pestaloci dečje fonadacije, iz Švajcarske.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search