u Obuke, Vesti

Obuka za predstavnike novih partnerskih škola na projektu „Obrazovanje za prava deteta“ održana je 19-21. aprila 2019. u Kraljevu. Obuci su pored 20 predstavnika novih škola prisustvovali i lokalni koordinatori iz partnerskih organizacija. Obuka je akreditovana i sproveli su je treneri Užičkog centra za prava deteta.

Učesnici su imali prilike da se upoznaju sa članovima Konvencije o pravima deteta, naročito onim koji se direktno ostvaruju u sistemu obrazovanja. Napravljena je paralela sa članovima Konvencije i urođenim dečjim potrebama, te su učesnici kroz aktivnost simulacije diskutovali o pravima/potrebama i željama. Veliki deo obuke posvećen je predrasudama i stereotipima i kako oni mogu dovesti do nasilja. Bogato iskustvo koje učesnici imaju sa ovim fenomenima  doprinelo je dobroj atmosferi u grupi i dinamičnom radu na primerima.  Otvorena je diskusija na temu formiranja stereotipa i predrasuda, ali i načinima postupanja u slučaju da do njih, nasilja i diskriminacaije dođe. Posebna pažnja je posvećena participativnoj grupi prava i važnosti učešća dece u životu škole.

Učesnici su upoznati sa značenjem nosilac prava-nosilac odgovornosti koje smo analizirali na nivou donosilaca odluka odnosno OV institucija.

Poslednji segmenti obuke posvećeni su detaljnijem predstavljanju projekta od strane trenera i lokalnih koordinatora, kao i predstavljanje projektnog sajta sa fokusom na resurs paket kao dragocenim izvorom materijala, ideja i edukativnih sadržaja. Predstavnjen je i INDEKS kao alat sa kojim će škole ubuduće raditi na proceni ostvarenosti prava deteta.

Evaluacija je pokazala da su učesnici zadovoljni obukom i motivisani za dalji rad u školama. Procenjuju obuku visoko korisnom i primenjivom u radu.  Užički centar za   prava deteta i partneri su izetno zadovoljni motivisanošću i angažanošću učesnika obuke i dele zadovoljstvo buduće primene stečenih veština.

Obuka je realizovana u sklopu projekta Obrazovanje za prava deteta, koji realizuje Užički centar za prava deteta sa partnerima. Projekat je podržan od strane Pestaloci dečja fondacija.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu