In Obuke, Vesti

Obuka za predstavnike novih partnerskih škola na projektu „Obrazovanje za prava deteta“ održana je 19-21. aprila 2019. u Kraljevu. Obuci su pored 20 predstavnika novih škola prisustvovali i lokalni koordinatori iz partnerskih organizacija. Obuka je akreditovana i sproveli su je treneri Užičkog centra za prava deteta.

Učesnici su imali prilike da se upoznaju sa članovima Konvencije o pravima deteta, naročito onim koji se direktno ostvaruju u sistemu obrazovanja. Napravljena je paralela sa članovima Konvencije i urođenim dečjim potrebama, te su učesnici kroz aktivnost simulacije diskutovali o pravima/potrebama i željama. Veliki deo obuke posvećen je predrasudama i stereotipima i kako oni mogu dovesti do nasilja. Bogato iskustvo koje učesnici imaju sa ovim fenomenima  doprinelo je dobroj atmosferi u grupi i dinamičnom radu na primerima.  Otvorena je diskusija na temu formiranja stereotipa i predrasuda, ali i načinima postupanja u slučaju da do njih, nasilja i diskriminacaije dođe. Posebna pažnja je posvećena participativnoj grupi prava i važnosti učešća dece u životu škole.

Učesnici su upoznati sa značenjem nosilac prava-nosilac odgovornosti koje smo analizirali na nivou donosilaca odluka odnosno OV institucija.

Poslednji segmenti obuke posvećeni su detaljnijem predstavljanju projekta od strane trenera i lokalnih koordinatora, kao i predstavljanje projektnog sajta sa fokusom na resurs paket kao dragocenim izvorom materijala, ideja i edukativnih sadržaja. Predstavnjen je i INDEKS kao alat sa kojim će škole ubuduće raditi na proceni ostvarenosti prava deteta.

Evaluacija je pokazala da su učesnici zadovoljni obukom i motivisani za dalji rad u školama. Procenjuju obuku visoko korisnom i primenjivom u radu.  Užički centar za   prava deteta i partneri su izetno zadovoljni motivisanošću i angažanošću učesnika obuke i dele zadovoljstvo buduće primene stečenih veština.

Obuka je realizovana u sklopu projekta Obrazovanje za prava deteta, koji realizuje Užički centar za prava deteta sa partnerima. Projekat je podržan od strane Pestaloci dečja fondacija.

Leave a Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Start typing and press Enter to search