u Vesti

Međnarodni dan deteta u partnerskim školama je obeleželilo mnoštvo aktivnosti koje su za cilj imale promociju prava deteta i ukazivanje na važnost zaštite dece od kršenja prava. Ove godine u fokusu su bila prava koja su u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom, naročito ugrožena: pravo na život opstanak i razvoj; pravo na zaštitu od diskriminacije i nasilja; pravo na kvalitetno obrazovanje. Forum teatar predstave, vršnjačke edukacije, kreativno-igroliki sadržaji, izrada onlajn edukativnih materijala, realizacija akcija koje doprinose ostvarenju konkretnih prava kao i kroskurikularni časovi o pravima deteta – samo su deo aktivnosti  obeležavanja dana deteta.

Aktivnosti su realizovane u okviru projekta „Obrazovanje za prava deteta“ koji realizuje Užički centar za prava deteta,  partnerske organizacije i škole uz podršku Pestaloci dečje fondacije.

Navešćemo neke primere iz naših škola:

U OŠ „Vuk Karadžić“ u Knjaževcu Međunarodni dan deteta obeležen je tako što je prvi čas u svim odeljenjima 19. i 20. novembra (grupe A i B) bio posvećen ovom danu. Po jedan član UP je prisustvovao tom času, pročitao je tekst o Konvenciji o pravima deteta i odigran je Kahoot kviz o pravima. Do kraja časa razgovarali su o dečjem pravu po izboru učenika odeljenja.

U OŠ „Mitropolit Mihailo“, Sokobanja održana je promocija akcije Učeničkog parlamenta „Bezbedno internet okruženje“ u kojoj su vršnjački  edukatori održali radionice na ovu temu i urađeno je istraživanje o ponašanju dece na internetu.

Učenici OŠ „9. srpska brigada“ iz Boljevca pogledli su kratak film „Dečje sokače“ na TV-u u holu škole koji predstavlja Sokak bez diskriminacije, Trg tolerancije, Ulicu naučenih lekcija i druga imena hodnika u njihovoj školi.

Uprava škole i Učenički parlament OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, Knjaževac čestitali su Dan deteta svim učenicima obaveštenjem koje je pročitano u  svim odeljenjima. Održani su časovi fizičkog vaspitanja na temu prava deteta, a u mlađim razredima prikazano prošlogodišnje izvođenje Igrokaza.

Prošlogodišnji Igrokaz pogledala su i deca mlađih razreda OŠ „Dobrila Stambolić“ u Svrljigu, dok su stariji razredi spremili panoe o pravima deteta. Održana je i sednica Učeničkog parlamenta posvećena ovom danu.

Međunarodni dan deteta, 20. novembar obeležen je u partnerskim školama OŠ „Slobodan Sekulić“ Užice, Prva osnovna škola kralja Petra II, Užice, OŠ „Aleksa Dejović“, Sevojna, OŠ „Petar Leković“, Požege i OŠ „Dimitrije Tucović“, iz Čajetine.

OŠ „Nada Matić“ u Užicu postavljena je izložba učeničkih radova sa temom prava deteta na život, nediskriminaciju, participaciju, toleranciju, različitost. Učenici su putem razglasa puštali obaveštenja o 20. novembru, na svakom odmoru je puštana muzika i podsećano na značaj Međunarodnog dana deteta. Članovi vršnjačkog tima su održali radionice u odeljenjima viših razreda i razgovarali o tome kako se snalaze u školi, kako na njih utiče kombinovani model nastave, sa kojim izazovima se suočavaju i kako se mogu rešiti.  U izdvojenom odeljenju Gostinica, realizovana je radionica za više razrede sa ciljem uvažavanja tuđeg mišljenja, osećanja, različitosti, tolerancije, a deca podsticana da razvijaju kritičko mišljenje.

Učenički parlament je sproveo anketiranje sa učenicima starijih razreda o kvalitetu dostupnog obrazovanja tokom epidemije Kovid-19, o ostvarenosti prava deteta na izražavanje sopstvenog mišljenja, poštovanju prava na nediskriminaciju, korisnost dečijeg ombudsmana i predlozima koji bi mu bili upućeni.

Ovaj značajan datum obeležen je i kroz integrativni pristup nastavi, kao i na časovima odeljenjskog starešine. Sa učenicima mlađih razreda  razgovaralo se o važnosti prava na igru, slobodno iskazivanje mišljenja i prava  na izbor. U okviru različitih nastavnih predmeta pravili su  igralište po svojoj meri, dizajnirali igre u programu Paint, neki od njih su pravili i svoje igračke. Uskoro će biti završeno i snimanje video priča na temu prava deteta.

Članovi Recitatorske sekcije su istraživali poetske i prozne tekstove o detinjstvu, odrastanju, detetu. Sve to su u vidu „Malih poruka o životu“, kreativno preneli na pano pod nazivom „Dete“, nastao je  i pano koji govori o položaju dece sa smetnjama u razvoju u našem društvu.

Kao deo akcija Učeničkih parlamenata razvijenih u okviru projekta „Obrazovanje za prava deteta“, u svih šest partnerskih škola u vranjskom okrugu, u toku su aktivnosti kojima učenici i nastavnici ističu važnost Međunarodnog dana deteta. Ujedinjeni su u cilju promocije važnosti zaštite prava deteta sa akcentom na pravo na život opstanak i razvoj i pravo na zaštitu od diskriminacije i nasilja, koja su u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom, naročito ugrožena.

Zbog toga su svi OPD timovi sa posebnom osetljivošću organizovali način rada uz poštovanje svih mera zaštite. Motivisani ciljem pokazali su veliku nadahnutost i kreativnost i obradovali nas kvalitetnim produktima:

U školi „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji deca su sa svojim nastavnicama napisala scenario „Sage o pravima deteta“ i po njemu uradila predstavu. Organizovali su i izložbu likovnih i literarnih radova koji su prispeli na raspisanom konkursu.

U školi „Svetozar Marković“ u Vranju deca su uz podršku svojih nastavnika napisala tekst i muziku „Pesme o pravima deteta škole Pete“ koju snimaju u profesionalnom studiju na zoom platformi. Spot će biti emitovan na on line časovima odeljenjskog starešine na kojima će se upoznati sa izvodima iz pravilnika o učešću učenika u odlučivanju i o informisanju.

Online predstavu o Sajber nasilju će videti sva deca u školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju.

U školama „Vuk Karacić“ u Vranju i „Sveti Sava“  u Vladičinom Hanu snima se „Igrokaz o pravima deteta“ našeg pesnika Dejana Aleksića.

Kratak film o zaštiti od Kovida 19 pripremaju deca sa svojim nastavnicima u školi „Dositej Obradović“ u Vranju.

Svi produkti će biti snimljeni i spremni za online prikazivanje. Scenariji će takođe biti deo resurs paketa na projektnom sajtu za  dobrobit sve dece.

OŠ „Učitelj Tasa“, Niš  Svi učenici se oblače u plavu boju. Parlament pravi online prezentaciju o pravima deteta i to se pušta prvih 5 minuta na prvom času u svim učionicama. Po jedan parlamentarac ulazi u starije razrede i daje primer situacije u kojoj je prekršeno neko pravo. Deca treba da pogode koje je pravo prekršeno i da predlože rešenje date situacije. Na svim spratovima se postavljaju panoi na kojima će deca pisati poruke. Radi se online anketa o tome koje pravo deteta je najostvarenije, a koje najmanje ostvareno u školi.

OŠ „Stefan Nemanja“, Niš – učenici od 1. do 4. razreda odgledali su prezentaciju o pravima deteta koju su radili učenici 7. razreda (produkt akcije učenika nakon obuke o pravima deteta; vodila se diskusija o pravima i odgovornostima deteta; učenici od 5. do 8. razreda su sa svojim nastavnicima govorili o pravima i odgovornostima deteta.

OŠ „Desanka Maksimović“, Čokot – prikazivanje filma koje su snimile članice parlamenta po odeljenjima na času odeljenjske zajednice i u holu škole.

OŠ „Branko Miljković“, Niš – predstavnici učeničkog parlamenta i vršnjačkog tima su upoznati sa tehnikom za diskusiju pod nazivom „Forum-Teatar“. Predstavljen je forum-teatar koji je snimila partnerska škola „Sveti Sava“. Diskutovano je o pravima deteta u doba epidemije Kovid-19. Radionica: Kratki forum-teatar sa tekstom na temu „Neću da nosim masku! Pa šta mi ko može?“

OŠ „Sveti Sava“, Niš – pored humanitarne akcije, deca su odgledala onlajn forum teatar predstave koju su prethodno snimili njihovi vršnjaci.

Kako su škole obeležile dan deteta, pogledajte ispod:

OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar” Knjaževac

LINK1

LINK2

LINK3

LINK4

LINK5

LINK6

LINK7

OŠ „Vuk Karadžić” Knjaževac

LINK1

LINK2

OŠ “9. srpska brigade” Boljevac

LINK1

LINK2

OŠ Stefan Nemanja

LINK

OŠ Sveti Sava

LINK1

LINK2

OŠ Branko Miljković

LINK1

LINK2

LINK3

OŠ Desanka Maksimović

LINK

OŠ „Dimitrije Tucović“, Čajetina

LINK

OŠ „Nada Matić“, Užice

LINK

Prva osnovna škola kralja Petra II, Užice

LINK

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Započnite pisanje i pritisnite ENTER za pretragu